Nemzetközi gazdaság

Olaszország 100 millió eurós kölcsönt ad Ukrajnának

Az olasz kölcsön egy nagyobb, 200 millió eurós EBRD-támogatási program része az ukrán vízerőmű-vállalat számára. A hitel másik fele közvetlenül az EBRD-től származik.

Az olasz kormány sajtóközleménye szerint Antonio Tajani olasz külügyminiszter február 17-én aláírt egy megállapodást ukrán és európai tisztviselőkkel, amely szerint Olaszország támogatást nyújt Ukrajna energiaszektorának. A teljes körű invázió kezdete óta az orosz támadások rendszeresen károsítják vagy megsemmisítik az ukrajnai energiainfrastruktúrához kapcsolódó berendezéseket és létesítményeket.

Fotó: AFP

A megállapodás 100 millió euró (107,8 millió dollár) értékű támogatott feltételeit határozza meg az Ukrhydroenergo állami energiavállalatnak. Tajani a megállapodást Dmytro Kuleba külügyminiszterrel és Odile Renaud-Bassóval, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével írta alá.

Az olasz kölcsön egy nagyobb, 200 millió eurós EBRD-támogatási program része az ukrán vízerőmű-vállalat számára. A hitel másik fele közvetlenül az EBRD-től származik.

Olaszország az orosz agresszió kezdete óta Ukrajna mellett áll, és ma megerősítjük, hogy hajlandóak vagyunk segíteni ukrán barátainknak az energiainfrastruktúra stratégiai szektorában is

– mondta Tajani.

Kijev és az EBRD 2023 júniusában írt alá megállapodást egy 600 millió eurós (654 millió dolláros) finanszírozási csomagról Ukrajna energiabiztonságának megerősítésére. Az ügylet keretében a Naftogaz 200 millió eurót, az Ukrenergo 200 millió eurót, az Ukrhydroenergo pedig 200 millió eurót kap. Az EBRD 2023 novemberében jelentette be kölcsönét a Naftogaznak.

Oroszország tömeges támadásokat intézett Ukrajna energiainfrastruktúrája ellen 2022–2023 őszén és telén, aminek következtében a fagyos hőmérsékletek közepette országszerte áramszüneteket okoztak. A mostani tél újabb hatalmas rakétatámadásokat hozott, de Denys Shmyhal miniszterelnök január 30-án kijelentette, hogy az energiaszektor az orosz támadások ellenére stabil marad.

Ukrajna vízi infrastruktúrája hatalmas csapást szenvedett 2023 júniusában, amikor az orosz erők felrobbantották a Kahovka Vízerőművet. Az Ukrhydroenergo képviselői elmondták, hogy egy új gát és vízerőmű építése legalább öt évig tart, és legalább 1 milliárd dollárba kerül.

 

orosz ukrán háború Ukrajna energiainfrastruktúra Olaszország EBRD
Kapcsolódó cikkek