Járatokat töröl szerdán a Lufthansa légitársaság a földi személyzetének szerdai munkabeszüntetése miatt, emiatt a repülőtereken nem lesz lehetőség a jegyek átfoglalására – hívta fel az utasok figyelmét a kedden kiadott közleményében a német légitársaság. Azt írták, hogy a sztrájk miatt az átfoglalási pultok sajnos nem lesznek feltöltve. A jegyek átfoglalására a lufthansa.com címen, a mobilalkalmazáson és a szolgáltató központban lesz lehetőség. Ezenkívül a belföldi németországi járatokra szóló jegyeket vasúti utazásra szóló voucherekre is át lehet váltani ingyenesen.

Verdi calls on ground staff to go on warning strike
Lufthansa sztrájk munkabeszüntetés Németország
A Lufthansa utasainak sok kellemetlenséget okoz a sztrájk.
Fotó: Christian Charisius / AFP

A Verdi szakszervezet a folyamatban lévő bértárgyalásokkal kapcsolatban munkabeszüntetésre szólította fel a Lufthansa csoport mintegy 25 ezer alkalmazottat számláló földi személyzetét. A Lufthansa csoport a Deutsche Lufthansa légitársaságot, a Lufthansa Technik karbantartó céget és a Lufthansa Cargo légi fuvarozó társaságot foglalja magában.

A figyelmeztető sztrájk helyi idő szerint szerdán reggel 4:00 órakor kezdődik, és csütörtök reggel 7:10-kor ér véget. A sztrájk Frankfurt, München, Hamburg, Berlin és Düsseldorf repülőtereit érinti.

A Lufthansa becslése szerint a munkabeszüntetés miatt szerdai járatainak 80-90 százalékát törölheti, ami mintegy 100 ezer utast érinthet. Munkabeszüntetések miatt számos fennakadás volt az utóbbi időkben a német repterek forgalmában. A Verdi szakszervezet a múlt héten csütörtökön például a nagyobb repterek biztonsági személyzetét vitte sztrájkba.

A Lufthansa leányvállalata, az Eurowings nem számít járattörlésekre az anyavállalatnál szerdára tervezett sztrájk miatt. Várakozásai szerint a menetrendjét teljes egészében teljesíteni tudja majd. Nem zárja ki ugyanakkor elszigetelt esetek előfordulásának a lehetőségét sem, elsősorban szolgáltatási területeken.

A sok sztrájk közepette a németek ismét felfedezték a szakszervezeteket

Ugrásszerűen megnőtt az érdekképviseletek taglétszáma, a munkaerőhiány felbátorította a dolgozókat. Németországban a munkahelyek fele gyakorlatilag elérhetetlen a szakszervezetek számára, amelyek azonban próbálják kezelni ezt a problémát.