A befektetők öt legnépszerűbb befektetési célpontja közül négy Európában található – írta a CNBC. A Milken Institute Global Opportunity Indexe (GOI) szerint az idei rangsor élén Dánia végzett. A lista az adott országban való üzletelés egyszerűségét, valamint az egyéb szabályozási mutatókat méri.

Ten-year Anniversary Of 2008 Global Financial Crisis Looms
Az Egyesült Királyság egyre lejjebb csúszik  listán / Fotó: NurPhoto via AFP

Az index 100 mutatót vesz figyelembe öt kategóriában:

  • üzleti felfogás,
  • gazdasági alapok,
  • pénzügyi szolgáltatások,
  • intézményi keret,
  • nemzetközi szabványok és politika.

A jelentés szerint az összesített rangsor élén álló Dánia a harmadik helyen végzett a gazdasági alapok tekintetében. Ezek összefoglalják a makrogazdasági teljesítményt, a munkaerő minőségét, valamint „a rugalmas és fenntartható gazdaság létrehozására irányuló erőfeszítéseket”.

A legutóbbi jelentés szerint  az öt legnépszerűbb ország, amelyet a befektetők vonzónak találnak:

  1. Dánia
  2. Svédország
  3. Finnország
  4. Egyesült Államok
  5. Egyesült Királyság

Az Egyesült Államok idén egy hellyel feljebb, a negyedik helyre lépett előre az Egyesült Királyság kárára, és a legmagasabb helyen áll az intézményi keret kategóriában, amely azt követi nyomon, hogy

egy ország intézményei milyen védelmet nyújtanak a befektetők jogainak és vagyonának.

Az ország ötödik helyezést ért el a pénzügyi szolgáltatások kategóriában, amely egy nemzet teljes pénzügyi rendszerét, valamint a finanszírozáshoz való hozzáférést értékeli.

Finnország, amely az összesítésben a harmadik helyet szerezte meg, a legmagasabb helyezést érte el a nemzetközi szabványok és szakpolitikai kategóriában, amely értékeli a gazdasági nyitottságot, valamint azt, hogy egy ország politikája milyen mértékben igazodik a globális szabályozási és szellemi tulajdonvédelmi normákhoz.

A feltörekvő országok is népszerűek

Ázsia jól teljesített a többi E&D (feltörekvő és fejlődő) régióhoz képest: a jelentés szerint 2018 és 2022 között az E&D országokba áramló források több mint felét (53,2 százalék) vonzották be.

„Míg a fejlett gazdaságok stabilitást biztosítanak, a magas növekedési hozamot kereső befektetők továbbra is érdeklődnek a feltörekvő és fejlődő gazdaságok iránt” – nyilatkozta Maggie Switek, a The Milken Institute kutatási osztályának vezető igazgatója.

Az ázsiai E&D gazdaságok közül Malajzia vált a befektetők kedvencévé, és a 27. helyet foglalja el globálisan.

Az ország „legjobb befektetési feltételekkel” rendelkezik az összes E&D gazdaság közül, és jól szerepel az intézményi keretek tekintetében, részben annak köszönhetően, hogy az ország „nagyon erős befektetői jogokkal rendelkezik” – mondta Switek.

A The New York Times szerint Malajzia jelenleg a hatodik legnagyobb csipexportőr a világon, és az összes amerikai csip 23 százalékát csomagolja.