A kínai vállalatok jelentési szezonjának elindulásával tisztulhat a kép az ázsiai ország gazdaságának újranyitást követő valódi erejéről.

Kína gazdaság
Hamarosan fény derül a kínai vállalatok valódi állapotára.
Fotó: Shutterstock

A kínai piac a zéró-Covid-politika elhagyása óta egészen egy héttel ezelőttig egyértelműen jó befektetési célpontnak számított mind a kötvények, mind az ETF-ek terén, ugyanakkor a hirtelen járványügyi irányváltás valódi következményeit a közelgő jelentési szezon mutathatja meg. 

A vártnál erősebb amerikai munkaerőpiaci adatok és az ezt követő kamatemelési ciklus folytatódása a kínai piacra is kifejti hatását.

A piacnak a pénzügyi rendszer közelgő szigorítását is meg kell emésztenie valahogy: Hszi Csin-ping kínai elnök ugyanis a hírek szerint jelentős személycseréket tervez véghez vinni a pénzügyi rendszer vezetői között. Az átalakítás célja saját személyes kontrolljának növelése a szegmens felett; újraéleszt egy régi bizottságot, továbbá hozzá közel álló embereket helyez kulcspozíciókba. 

A Central Financial Work Commission (CFWC), azaz a központi pénzügyi bizottság korábban 1998 és 2002 között működött, feladata a kínai kommunista párt akaratának képviselete volt a pénzügyi szektorban. Hszi ennek élére jelenlegi vezérkari főnökét tervezi kinevezni, biztosítva személyes közelségét a bizottság működéséhez. 

Emellett a kínai központi bank, a People’s Bank of China élén is személyi változás várható: He Li-feng, Hszi Csin-ping közeli szövetségese kerülhet a pénzintézet élére.

Az újranyitás nyomán felélénkülő gazdaságot az ipari fémek, az arany, de az olaj és az árupiac egyéb termékei iránt megnövekedett kereslet is mutatja. A Fitch Ratings nemrég a korábban várt 4,3 százalékról 5 százalékra emelte a kínai növekedési kilátásokra adott előrejelzését.

A hétfőn jelentő Li Auto, a kínai elektromosjármű-piac egyik vezető vállalata 88 százalékos bevételnövekedésről számolhat be, de a novemberben tetőző lítium-karbonát árak és a növekedő akkumulátor- és gyártási költségek miatt újabb veszteséges negyedévet zárhatott a vállalat. A szerdán jelentő Weibo közösségimédia-óriás csökkenő negyedik negyedéves veszteségekről, a Nio elektromosautó-gyártó az elemzői konszenzusnál alacsonyabb negyedéves növekedésről és egy nehéz idei első fél évről számolhat be. 

A Budweiser kínai leánycége csütörtökön ad számot teljesítményéről, amelyben a labdarúgó-világbajnokság által lehetővé tett negyedik negyedéves extra bevétel mértéke lehet a meglepetés. Viszont a sörgyártó sem számolhat könnyű idei esztendővel: a nyersanyagárak növekedése és a Dél-Koreában esedékes adóemelés rányomhatja a bélyegét a vállalat eredményére.  

Kína befektetési vonzerejét azonban a túlzottan oroszbarát politika miatti kritikák hatása és a várható amerikai alapkamat-emelés okozta erősödő dollár is jelentősen csökkentheti.