A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet német gazdasági hangulatindexe 31,7 pontra ugrott márciusban a februári 19,9 pontról, messze meghaladva a 21 pontos várakozásokat. Ez a legmagasabb érték 2022 februárja óta.

18 March 2024, Bavaria, Mindelheim: Behind a rain-soaked window, construction cranes can be seen on the site of a crane service under thick clouds. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / AFP

Valamivel jobban ítélik meg a jelenlegi körülményeket is Európa legnagyobb gazdaságában, ez az index mínusz 80,5 pontra javult az előző havi mínusz 81,7 pontról; elemzők további romlásra, mínusz 83 pontra számítottak.

A felmérésben megkérdezettek több mint 80 százaléka arra számít, hogy az Európai Központi Bank (EKB) a következő hat hónapban kamatcsökkentést hajt végre – hangsúlyozta Achim Wambach, a ZEW elnöke. A német exportágazat profitál a Kínára vonatkozó megnövekedett gazdasági várakozásokból, valamint a dollár euróval szembeni várható leértékelődéséből is, tette hozzá.

Hasonlóan javult a hangulat az eurózónában is, a márciusi érték 33,5 pont lett a várt 28 helyett, a februári 25 pont után.