A koncertteremben történt támadás a sötét múltat idézi fel a moszkvaiakban, akik azt hitték, az erőszakhullám a múlté. A Crocusban elkövetett merénylet a legsúlyosabb fegyveres incidens az elmúlt húsz évben. Az oroszoknak is megvan a maguk szeptember 11-éje – mondta Andrej Kolesznyikov, a moszkvai Carnegie Alapítvány vezető munkatársa, utalva az 1990-es évek végén kezdődött terrortámadások sorozatára, amelyek félelmet terjesztettek az egész országban.

Nem a háborús hevület, hanem a félelem és a csalódottság az úr Moszkvában a terrortámadás után / Fotó: Natalija Kolesznyikova / AFP

Sok orosz számára a mostani tragédia mértéke felidézte az 1999 szeptemberében lakóházakban történt, máig is megmagyarázatlan robbanást, amelyekben több mint 300-an meghaltak Moszkvában, valamint Volgodonszkban és Bujnakszkban.

Csecsenek, a bűnbakok

Ahogyan újonnan kinevezték miniszterelnöknek, Putyin a csecsen szeparatistákat hibáztatta, és megfogadta, hogy véget vet a terrorhullámnak. Ennek kézzelfogható jele volt, hogy inváziót indított Csecsenföld ellen. Ugyanakkor a terrorcselekményeket nem sikerült teljesen elfojtani, ugyanis a 

csecsen fegyveresek mintegy ezer embert ejtettek túszul 

a moszkvai Nord-Ost színházban 2002-ben. Legalább 170-en haltak meg, köztük több tucat fegyveres, amikor a különleges erők elhibázott mentőakciót hajtottak végre.

Két évvel később, a tanév első napján az iszlamista fegyveresek több mint ezer gyereket és felnőttet ejtettek túszul az észak-kaukázusi Beszlan városában, az 1. számú iskolában. Több mint 330-an haltak meg, fele gyermek, a háromnapos ostrom kaotikus kísérletei során. Emellett néhány nappal korábban két utasszállító repülőgép, amelyek egy órán belül szálltak fel a moszkvai domogyedovói repülőtérről, 500 mérföldre zuhantak le egymástól, a fekete özvegyek által elkövetett merényletben 90-en haltak meg. A szervezet azonban még visszatért, ugyanis a 20210-ben, a moszkvai metróban elkövetett két öngyilkos merényletért is őket hibáztatták. Ez volt egyébként a pénteki támadás előtti, utolsó nagyobb terrorcselekmény a fővárosban. De a szentpétervári metró is célponttá vált, 2017 tavaszán 16 ember halt meg egy iszlamista szélsőségesek által elkövetett öngyilkos merényletben.  

Az ISIS is fenyegetőzött 

A terrorszervezet nemcsak a hangját hallatta, miután Putyin 2015-ben Szíriába küldte erőit, hogy támogassa Bassár el-Aszad elnök rezsimjét a polgárháborúban. Az Iszlám Állam (ISIS) vállalta ugyanis a felelősséget egy Egyiptomból Szentpétervárra tartó, orosz turistákat szállító repülőgép lezuhanásáért, a fedélzetén 224-en meghaltak.

A nem minden akcióra kiterjedő felsorolásból látszik, hogy

bőven volt olyan incidens, amely az orosz lakosságban félelmet keltett az ezredforduló környékén.

Az elmúlt nagyjából két évtizedben Putyin „nyugalmat” teremtett, amit sok orosz szemében ő maga tört meg, amikor megkezdte az ukrajnai háborút.

Félelem és kritika

„A Crocus elleni támadás azokra az időkre emlékeztetett, amikor Oroszországban házakat robbantottak fel, és az emberek féltek, amikor lehunyták a szemüket – mondta a 45 éves Valerij, aki Moszkva közelében él, és péntek este sietett elvinni lányát a fővárosból. 

A háború miatt visszatérhet a terrortámadások időszaka, összességében nem biztonságos most Oroszországban lenni 

– panaszkodott.

MOSCOW, RUSSIA - JANUARY 8:  (RUSSIA OUT) A man walks along the street near the Alcon tower building, as air temperatures dropped to -18 degrees Celcius, January,8 2024, in Moscow, Russia. Since the beginning of the year, abnormally cold weather has settled in Moscow region, causing problems with heating in apartments. (Photo by Contributor/Getty Images)
Fotó: Getty Images

„Olyan érzésem van, mintha Moszkvába érkezett volna a háború. Belgorodról hallottunk, de az elég távolinak tűnt” – mondta Jelizaveta. A vezetéknevének elhallgatását kérő nő szerint 

a támadást a Kreml arra használja majd, hogy igazolja az újabb mozgósítás szükségességét, 

és akár a fiát is harcolni vihetik.

Egyre hangosabban kritizálják a biztonsági erőket is: 

A történtek rávilágítanak, hogy az elmúlt években radikálisan leromlott a karhatalom minősége

– mondta a moszkvai székhelyű Сenter for Post-Industrial Studies vezetője, Vladiszlav Inozemcev. A biztonsági szolgálatok szerinte leginkább a tiltakozó gyűlések megelőzésével és a Putyin-ellenesek letartóztatásával foglalkoznak. Emellett sokan a háború radikalizálódásától, elhúzódásáról tartanak a katasztrófa után.

Nehéz lesz a Kremlnek megmagyaráznia a háború szükségességét, a lakosságban terjedő félelem ugyanis szöges ellentétben áll azzal az eufóriával, amelyet  pontosan egy héttel ezelőtt, Putyin újraválasztásakor próbáltak előidézni – mondta Andrej Kolesznyikov, a moszkvai Carnegie Alapítvány vezető munkatársa.