Közélet

Háborúvá fajult a különleges hadművelet a Kreml szerint

Az orosz–ukrán háborút Moszkva továbbra is különleges hadműveletnek tartja. Dmitrij Peszkov szerint a Nyugat beavatkozása miatt azonban de facto már háborúról beszélhetünk.

Az ukrajnai különleges hadművelet jogi státusza nem változik, Oroszország számára azonban már de facto háború kezdődött – jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő pénteken újságíróknak. Ezzel a kijelentésével, kérdésre válaszolva, egy pénteken az Argumenti i Fakti című lapban megjelent nyilatkozatát pontosította, amelyben arról beszélt, hogy Oroszország a nyugati országok beavatkozása miatt hadiállapotba került.

orosz-ukrán háború
Dmitrij Peszkov szerint de facto háborúról beszélhetünk / Fotó: AFP

Hadiállapotban vagyunk. Igen, ez különleges hadműveletnek indult, de amint ott megalakult ez a társaság, amint a kollektív Nyugat Ukrajna oldalán résztvevője lett ennek, számunkra ez már háborúvá vált

– mondta Peszkov az Argumenti i Faktinak nyilatkozva. Hozzátette, hogy ezt a tényt mindenkinek meg kell értenie a saját belső mozgósításuk érdekében.

Utólag, pénteki telekonferenciáján a Kommerszantnak az orosz–ukrán háború hivatalos meghatározását firtató kérdésére válaszolva a Kreml szóvivője úgy pontosított: „Lényegében azt követően, hogy a Nyugat belépett ebbe az egészbe, ez háborúvá változott. De jure ez különleges hadművelet. De facto számunkra ez háborúvá vált, miután a kollektív Nyugat egyre inkább és közvetlenebbül emeli a konfliktusban való részvételének szintjét. Vagyis lényegi változások következtek be, de nem jogi értelemben.”

Arra a felvetésre, hogy mi a teendő azokkal az emberekkel kapcsolatban, akiket háborúellenes felhívások, egyebek között a „Nem a háborúra!” szlogen miatt ítéltek el, Peszkov azt mondta, hogy az ő esetükben teljesen más a kontextus. A szóvivő a telefonos sajtótájékoztatón azt is elmondta: a Kreml jó néven venné, ha az Amerikai Egyesült Államok felszólítaná a kijevi rezsimet, hogy hagyjon fel a békés orosz célpontok, a lakóházak és szociális létesítmények elleni terrorista tevékenységével.

Oroszország nem engedheti meg, hogy a határán egy olyan állam létezzen, amelynek dokumentált szándéka, hogy bármilyen módszert alkalmazva elvegye tőle a Krímet, nem is beszélve az új régiók területéről

– mondta a szóvivő az Argumenti i Fakti című lapnak. Hozzáfűzte, hogy Moszkva számára a legfontosabb a 2023-ban elcsatolt négy új régióban élő emberek biztonsága, valamint a Kijev által de facto megszállt területek felszabadítása.

Peszkov katasztrofális következményeket helyezett kilátásba az érintett bankok számára az Európában lévő orosz kintlévőségek kisajátítása esetére. Hangsúlyozta, hogy az unióban elhangzott kijelentések ellenére az eszközök kamatai nem gazdátlanok, azoknak van tulajdonosuk.

Borrell az Európai Tanács ülése előtt: a háború nem áll a küszöbön

Az uniós csúcstalálkozó fő témája Ukrajna és Gáza lesz. Az uniós diplomácia vezetője szerint nem érdemes túlzásokba esni, nem fognak uniós polgárok a Donbászért meghalni.

 

Dmitrij Peszkov orosz-ukrán háború Kreml Oroszország
Kapcsolódó cikkek