Tovább szűkül a presszókávéhoz, de sokkal inkább az instant italokhoz is használt robusta kávéfajta globális kínálata, miután aszály és hőhullám veszélyezteti a termést a világ legnagyobb exportőrénél Vietnámban. 

Worker,Holding,Coffee,Beans,In,His,Hands,Checks,The,Quality
Fotó: guys_who_shoot

A kávétermelő régiókban forróság és szárazság uralkodik

idézi a Bloomberg a Ho Si Minh-városi székhelyű Tuan Loc Commodities jegyzetét. „Bár még mindig a száraz évszakban vagyunk, és a jelenlegi időjárás nem szokatlan, figyelemre méltó, hogy a csapadékmennyiség a 10 éves átlag alsó, a hőmérséklet viszont a felső határán van” – teszi hozzá az elemzés.

A dél-kelet-ázsiai ország a világ legnagyobb robustatermelője, viszont a szélsőséges időjárás miatt egyre több gazdálkodó áll át a durián , az avokádó és a maracuja termesztésére, ami megviseli a vietnámi kávétermelést. Az ország kávészövetsége szerint a szeptemberig tartó üzleti évben az várhatóan 20 százalékkal csökken az egy évvel korábban szállított 1,67 millió tonnához képest.

A betakarítás már véget ért, és a termelés akár 20 százalékkal is alacsonyabb lehet az egy évvel korábbi 1,84 millió tonnánál

– mondta Nguyen Nam Hai, a szövetség elnöke. Ez a duplája a tavaly a novemberben előre jelzett 10 százalékos visszaesésnek. A háttérben az éghajlatváltozás és a beruházások hiánya áll – egyre több termelő tér át más növények termesztésére. 

 

A termelés visszaesése hozzájárult ahhoz, hogy a londoni robusta határidős jegyzései az elmúlt évben több mint 50 százalékkal emelkedtek; jelenleg 2008 óta a legmagasabb szinten állnak. 

A vietnámi árak az egy évvel korábbihoz képest több mint kétszeresére, rekordszintre emelkedtek 

– mondta Hai, aki szerint a piac májusig minden bizonnyal feszített marad – ekkor kezdődik a két másik kávénagyhatalomnál, Brazíliában és Indonéziában a betakarítás.

Az aszály, a fenyegető vízhiány a következő öntözési ciklust is veszélyezteti. A drága víz miatt a gazdák inkább jövedelmezőbb, kevésbé vízigényes növények termesztésébe kezdenek.

Jönnek a brazilok!

Mentőövet dobhat azonban a kávépiacnak Brazília, ahol a Reuters összesítése szerint immár harmadik éve emelkedik majd idén a termelés. Ritka jelenség ez, 

a kávébabtermésről 144 éve gyűjtött adatok szerint mindössze hetedszer fordulna elő a világ legnagyobb termelőjénél. 

Pozitív hír az is, hogy a brazilok, akik hagyományosan a csúcsminőségű kávék alapanyagául szolgáló arabica fajtát termesztik, az utóbbi években egyre jobban ráálltak a robustára.

A brazil kávétermesztés általában erősen ingadozik – magas és alacsony termésű évek vannak – ennek hátterében az arabica kétéves termőciklusa áll.  Az arabica kávéfák ugyanis hajlamosak arra, hogy egy jó termést követő évben kevesebbet teremjenek, vagy éppen fordítva. A robusta fajtákra viszont nem jellemző ez az ingadozás, ezért is válnak egyre népszerűbbé a brazil gazdálkodók köreiben.

Comparative,Characteristics,Of,Arabica,And,Robusta,Coffee,Beans,Isolated,On
Fotó: Photoongraphy

Szakértők szerint ráadásul az arabicaciklus megszakadt a szélsőséges időjárás; a kemény aszály, majd a 2020 és 2021 körül a kávéültetvényeket sújtó szörnyű fagyok után. Azóta az ország minden évben nagyobb termést produkál. A javulás néhány új gazdálkodási technikának köszönhető, például a metszésnek és az öntözés kiterjesztett használatának, különösen a robustaültetvényeken, hogy jobban megbirkózzanak a száraz időjárással.

A robusta-termőterületeken nincsenek fagyok sem

– kommentálta a helyzetet a Reutersnek Celso Vegro, az Instituto de Economia Agricola (IEA) kávékutatója, utalva Espirito Santo, Bahia és Rondonia államokra, amelyek északabbra fekszenek, míg az arabicafák főként Minas Gerais és Sao Paulo államokban vannak délkeleten.

Tíz év alatt felével nőtt a terméshozam

A brazil élelmiszer-ellátási ügynökség, a Conab szerint az országban a robustaföldek átlagos terméshozama 10 év alatt mintegy 50 százalékkal, hektáronként 44,2 zsákra (egy zsák 60 kilogramm) nőtt. Ezzel szemben 

az arabicamezők terméshozama ugyanebben az időszakban 24 százalékkal, hektáronként 26,7 zsákra emelkedett.

A Conab a 2024-es termést 58 millió zsákra becsüli, ami 5 százalékkal több, mint tavaly. A szervezet adatai alapján így Brazília termelése a 2022 elejétől kezdődő három évben elérné a 164 millió zsákot. 

Brazíliában a robusta szüretelése áprilisban, az arabicáé május-júniusban kezdődik.