Az amerikai képviselőház 352-65 arányban megszavazta azt a törvényjavaslatot szerdán, amely betilthatja a TikTokot az Egyesült Államokban.

Lőttek a TikToknak Amerikában? Fotó: Stefani Reynolds / AFP

Az előterjesztés ellen 15 republikánus és 50 demokrata szavazott, azaz inkább a demokraták szálltak vele szembe, annak ellenére, hogy Donald Trump korábbi elnök, aki valószínűleg az idei elnökválasztáson is a republikánusok jelöltje lesz, ellenezte a javaslatot.

A törvényjavaslat kitiltaná a TikTokot az amerikai alkalmazásboltokból, hacsak a közösségi médiaplatformot – amelyet nagyjából 170 millió amerikai használ – kínai anyavállalata, a ByteDance el nem adja.

A TikTok hívei már csak a szenátusban bízhatnak

A törvényt még a kongresszus másik házának, a szenátusnak is el kell fogadnia ahhoz, hogy életbe lépjen. Joe Biden elnök már jelezte, hogy aláírja, ha elé kerül.

„Az olyan alkalmazások, mint a TikTok, lehetővé teszik a Kínai Kommunista Pártnak, hogy káros tartalmakat zúdítson a fiataljainkra, és ellenséges tevékenységeket folytasson, mint például az amerikaiak tartózkodási helyének, vásárlási szokásainak, kapcsolatainak és érzékeny adatainak a gyűjtése. A mai kétpárti szavazás demonstrálja, hogy a kongresszus szembeszegül a kommunista Kína amerikaiak elleni kémkedési és manipulációs kísérleteivel, és egyúttal jelzi elszántságunkat ellenségeink elrettentésére” 

– idézi a CNN a republikánus Mike Johnsont, a képviselőház elnökét.

A törvényjavaslat 165 napot adna a ByteDance-nek a TikTok elidegenítésére. Ha ezt nem tenné meg, az Apple, a Google és a többi alkalmazásbolt már nem kínálhatnák legálisan a TikTokot, illetve nem nyújthatnának webtárhely-szolgáltatást a ByteDance alkalmazásainak.

A ByteDance, amely korábban riadóztatta 170 millió amerikai felhasználóját a javaslat elleni tiltakozásra, most megpróbálkozik még a szenátorok meggyőzésével is – közölték.