Az amerikai képviselőház energiaügyi és kereskedelmi bizottsága csütörtökön várhatóan megszavazza azt a jogszabályt, amely hat hónapot ad a kínai ByteDance vállalatnak, hogy megváljon a TikTok videós közösségi oldaltól, különben betilthatják az alkalmazást az Egyesült Államokban – írja a Reuters.

Illustration Of TikTok Logo
Kétpárti együttműködéssel tiltanák be Amerikában a TikTokot. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via AFP

Kétpárti együttműködéssel tiltanák be a TikTokot

A bizottság jóváhagyása után kerülhet a mintegy 170 millió amerikai felhasználóval rendelkező TikTokot ellehetetlenítő jogszabálytervezet az amerikai képviselőház elé.
Mike Gallagher, a képviselőház kínai ügyeket vizsgáló albizottságának republikánus elnöke és Raja Krishnamoorthi demokrata képviselő kedden terjesztette elő a törvényjavaslatot a kínai tulajdonban álló közösségi oldal miatt felmerülő nemzetbiztonsági aggályok elhárítása érdekében.

A TikTok tovább működhetne, és az emberek azt csinálhatnának rajta, amit akarnak, feltéve, hogy sor került az értékesítésre

– mondta Gallagher szerdán, miközbens arra buzdította az amerikai ByteDance-befektetőket, hogy támogassák az eladást.

„Ez nem tiltás – csak egy műtétről van szó, amely eltávolítja a daganatot, hogy a beteget meg lehessen menteni” – tette hozzá.

Egy rövid fél évet kapna a ByDance a TikTok eladására

A törvényjavaslat 165 napot adna a ByteDance-nek a TikTok elidegenítésére. Ha ezt nem tenné meg, az Apple, a Google és a többi alkalmazásbolt már nem kínálhatnák legálisan a TikTokot, illetve nem nyújthatnának webtárhely-szolgáltatást a ByteDance alkalmazásainak.
„A törvényjavaslat a TikTok teljes betiltását jelenti, bármennyire leplezni is próbálják a javaslattevők” – mondta a vállalat szóvivője.

„Ez a jogszabály 170 millió amerikai alkotmányos jogán tipor, és 5 millió kisvállalkozást foszt meg platformjától” – hangsúlyozták.

Úgy fest, a kétpárti együttműködést Joe Biden amerikai elnök is támogatja. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtószóvivője szerdán méltatta a javaslatot, és kijelentette, hogy a kormányzat „szeretné, ha mielőbb az elnök asztalára kerülne”.

Az ügy pikantériája, hogy Biden újraválasztási kampánya éppen a múlt hónapban csatlakozott a TikTokhoz.

Aggályos lehet az indítvány alkotmányossága

Mark Warner demokrata szenátor viszont, aki korábban szintén törvényjavaslatot terjesztett elő a TikTok feletti kontroll erősítése érdekében, most kijelentette, hogy vannak aggályai egy olyan konkrét cégeket nevesítő megközelítés alkotmányosságával kapcsolatban, de alaposan megvizsgálja az indítványt.

Egy amerikai bíró november végén Montana államban blokkolta a TikTok tagállami szinten meghozott betiltását, mivel szerinte sértette a felhasználók szólásszabadságát.

Az Egyesült Államokban történő külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottság (CFIUS) ugyanakkor már 2023 márciusában követelte, hogy a TikTok kínai tulajdonosai adják el a részvényeiket, különben be kell tiltani az alkalmazást, ám a kormányzat ez idáig nem tett erre irányuló lépéseket.

A TikTok eközben azt állítja, hogy az amerikai felhasználói adatokat nem osztotta meg és a jövőben sem osztaná meg a kínai kormánnyal.

Donald Trump még elnökként, 2020-ban ugyancsak megpróbálta betiltani a TikTokot, de az amerikai bíróságok akkor ezt megakadályozták.