A korábbi becsléseknél nagyobb számban, több mint 100 drónt indított Irán Izrael ellen – közölte egy izraeli katonai tisztviselő a CNN szerint. Szombat este a perzsa állam megtámadta Izraelt, az első hírek még több tucat drónról szóltak.

Missile And Military UAV Exhibition During Islamic Revolution Victory Anniversary
Fotó: NurPhoto via AFP

A közel-keleti helyzet eszkalációja miatt Joe Biden amerikai elnök visszatért Washingtonba, ahol a Fehér Ház válságszobájában tanácskozik, rajta kívül jelen lesz loyd Austin védelmi miniszter, Antony Blinken külügyminiszter és Charles Q. Brown tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is.

Az izraeli média közben azt írja, hogy Irán a drónok mellett cirkálórakétákat is indított. Egy katonai tisztviselő szerint az izraeli hadsereg megpróbálja elfogni az Irán által indított drónokat, mielőtt azok elérnék az izraeli eget.

Mindez azért is lényeges, mert a Izrael felé tartó rakéták és drónok eltérő idő alatt érnek célba:

  • ballisztikus rakéta esetén ideje 12 perc
  • cirkáló rakéta esetén 2 óra
  • drón támadás esetén pedig 9 óra ez az intervallum.

Izrael arra számít, hogy Irán idővel további drónhullámokat indíthat, és más iráni eszközöket is figyel a további típusú támadások miatt.

Lezárja Izrael a légterét

Izrael helyi idő szerint 12.30-tól lezárja légterét.

A biztonsági rendszer utasításainak megfelelően ma este éjféltől Izrael állam légterét lezárják a nemzetközi és belföldi járatok elől

– közölte az izraeli közlekedési minisztérium.

„Az izraeli járatok késése miatt várhatóan módosul a Tel-Avivból induló járatok menetrendje. Lezárják a Ramon repülőteret a forgalom elől. Kérjük az utazókat, hogy tájékozódjanak a légitársaságoknál és a repülőtéri hatóság honlapján új repülési idők a repülőtérre érkezés előtt” – folytatták. „Folyamatosan frissítjük a fejleményeknek megfelelően” – áll a közleményben.