Ahogy beszámoltunk róla, szombat este több tucat drónt lőtt ki Irán Izraelre, a támadás tényét pedig az izraeli védelmi erők is megerősítették. A CNN szerint a közel-keleti helyzet súlyosbodása miatt Joe Biden amerikai elnök megszakította útját és visszatért Washingtonba. A Fehér Ház is közleményt adott ki, amelyben azt írják, az elnök Nemzetbiztonsági Tanács tisztségviselőivel találkozik a Fehér Ház válságszobájában, miután visszatér a delaware-i Rehobothból.

President Biden Hold A White House Departure
Fotó: NurPhoto via AFP

Az elnököt korábban Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és Jon Finer nemzetbiztonsági főtanácsadó-helyettes is tájékoztatta a közel-keleti helyzetről

–  írja a CNN. A Fehér Ház hozzátette, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter, Antony Blinken külügyminiszter és Charles Q. Brown tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is ott lesz a válságszobában. Kamala Harris alelnök és Biden kabinetfőnöke, Jeff Zients videón csatlakozik a válságstábhoz – közölte a Fehér Ház.

Több órán át tartó támadásra kell készülnie Izraelnek

Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint Irán támadást intézett Izrael ellen, amely „valószínűleg több órán keresztül fog tartani”. 

„Biden elnököt nemzetbiztonsági csapata rendszeresen tájékoztatja a helyzetről, és ma délután találkozik velük a Fehér Házban”, és a csapat „folyamatos kommunikációt folytat izraeli tisztviselőkkel, valamint más partnerekkel és szövetségesekkel” – olvasható a közleményben.

Watson megerősítette az elnök álláspontját, miszerint „az Izrael biztonságának nyújtott támogatásunk szilárd”, és hogy az Egyesült Államok „kiáll Izrael népe mellett, és támogatja védekezésüket ezekkel az iráni fenyegetésekkel szemben”.

Amerikai egységek vannak a közelben

A CNN szerint a Dwight D. Eisenhower légiszállító csapásmérő csoport továbbra is a régióban marad, miután tisztviselők szerint Irán több tucat drónt indított Izrael felé.

A csapásmérő csoportba 6 ezer tengerész tartozik, a kötelékbe tartozó hadihajók képesek rakétákat elfogni. Az egységhez tartozik továbbá egy csapásmérő légi vadász század is. Ezenkívül Irakban, Szíriában és Jordániában léteznek légvédelmi rendszerek az amerikai haderő védelmére.