A kínai részvénypiaci csoda lassú, de folyamatos, és egyre biztosabbnak tűnő elmúlása után sem maradnak a nemzetközi befektetők hatalmas felfelé mutató potenciált tartogató parkett nélkül: egyes elemzők szerint az indiai piac a következő évtizedben a jelenlegi 4,6 ezermilliárdos kapitalizációját közel tízszeresére, 40 ezermilliárd dollárra növelheti, és attól sem feltétlen érdemes tartani, hogy a felfutás átmenetinek bizonyulhat.

India, Mumbai, 2022/12/31. People sit in front of the Arabian Sea on the last day of the year. Photograph by Valeria Mongelli / Hans Lucas.Inde, Mumbai, 2022/12/31. Des gens sont assis en front de la mer d arabie le dernier jour de l an. Photographie de Valeria Mongelli / Hans Lucas. (Photo by Valeria Mongelli / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Az indiai részvénypiac lehet a befektetők következő nagy dobása / Fotó: AFP

A főként helyi elemzők indiai piaccal kapcsolatos várakozásait tömörítő anyagában a CNBC kiemeli: a tartós erősödés mögött az ország gazdaságának ellenálló növekedése, illetve az indiai deviza, a rúpia stabilitásának javulása állhat majd elsősorban. Az indiai gazdaság tavaly 7,2 százalékkal bővült, az idei évre vonatkozóan pedig már 7,6 százalékos növekedésről szólnak a kormányzat előrejelzései.

Atul Singh, az LGT Wealth India vagyonkezelő cég vezérigazgatója és ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Az indiai növekedése a vállalatok nyereségességének javulását eredményezte, ez pedig a cégek tőzsdei teljesítményének megugrásában is lecsapódott.

A Kínával kapcsolatos párhuzamokról az elemző kiemelte: míg a távol-keleti ország gazdasága tavaly ugyan az 5 százalékos cél felett, 5,2 százalékkal nőtt, ez a bővülés a részvénypiac teljesítményében már nem mutatkozott meg, hiszen a CSI 300 egymást követő harmadik évében is vesztett értékéből, miután 2023-at 11,4 százalékos éves mínuszban zárta. Singh szerint ez a veszély ugyanakkor az indiai parkettet nem fenyegeti, mivel a piac folyamatosan bővül , hiszen tavaly éppen 220 új cég lépett be a tőzsdére, továbbá az indiai tőzsdén szerepel a legtöbb papír a világon, ott ugyanis több mint hatezer forog.

India és Japán a tőkepiaci befektetők új paradicsoma

Helyet keres magának a Kínából menekülő tőke, és az új sztárpiacok India és Japán – mondta Zakár Tivadar, a Univerz Invest Zrt. cégvezetője. A szakértő szerint India mellett szól, hogy a világ egyik legnagyobb tőkepiaca, egészséges a demográfiai szerkezete és bár az eszközök már nem olcsók, gazdaságában továbbra is nagy a növekedési potenciál.

Az indiai piac kilátásai ugyan ragyogók, a részvények már jelenleg sem olcsók: a Nifty 50 index, mely az elmúlt egy évben 28,5 százalékkal erősödött, 23,2-es P/E mutató mellett forog, ami ugyan nem kiugróan magas érték, de a kínai CSI 300 14,9-es adatához, vagy éppen a BUX 6,7-es P/E-jéhez mérten már nem tekinthető alacsonynak sem. 

Folyamatos, robusztus emelkedésen van túl a Nifty 50 az elmúlt három évtizedben

India azonban nemcsak a részvénypiacokon, de a reálgazdaságban is le szeretné nyomni Pekinget: Újdelhi főként a feldolgozóiparra támaszkodva szeretné átvenni a feltörekvő piaci gazdasági menetelés stafétáját az ingatlanválságával évek óta sikertelenül küzdő Kínától, ezen a téren azonban bőven van még tennivalója Modi kormányának – a feldolgozóipar a jelentős kormányzati támogatások ellenére is tavaly még mindig csak az indiai GDP mintegy 15,8 százalékát tette ki a kínai 26,4 százalékkal szemben, és az elemzők szerint kevés esély van arra, hogy az ország 2040-ig elérje a kormány a 25 százalékos célját.