Nemzetközi gazdaság

EKB: a bérek megugrása nem fogja az árak emelkedését okozni

Mario Centeno, az Európai Központi Bank Kormányzótanácsának tagja szerint, nem ad okot aggodalomra az infláció miatt a munkavállalók fizetésének év eleji gyorsulása az euróövezetben.

Normális visszarendeződésként magyarázta az EKB tagja a bérek megugrását. Meglátása szerint, az orosz-ukrán háború miatt megugró fogyasztói árak és az amiatt bekövetkezett reálbérek csökkenése után, a következő években várhatóan megfordul a trend. A portugál jegybank vezetője szerint az, hogy ez milyen ütemben történik, nyitott kérdés – tájékoztatott a Bloomberg.

Fotó: AFP

A rendelkezésre álló adatok alapján „a várnál nem túl sokkal, 0,2 ponttal” alakulhat az – mondta Centeno a Bloombergnek az izlandi Reykjavíkban tartott konferencia margójára. „Ez a reálbér-fellendülés összeegyeztethető a 2 százalékos inflációval.”

A monetáris politika útja nem világos, miután a hitelfelvételi költségek kevesebb mint két hét alatt először csökkentek. A befektetők a kamatcsökkentésre fogadtak a fizetési adatok nyomán, és egy külön közlemény azt sugallja, hogy a nehéz helyzetben lévő euróövezeti gazdaság fellendülni kezd.

Centeno megjegyzései azt jelzik, hogy a piaci átárazást túlreagálásnak tekintheti, miközben az árak lefelé mutató pályája továbbra is érintetlen. Christine Lagarde, az EKB elnöke ebben a hónapban azt mondta, hogy az infláció  szabályozás alatt” van, vagyis azt üzente, hogy kézben tartják a dolgokat.

A francia Francois Villeroy de Galhau már lekicsinyelte a heti bérszámokat, mondván, hogy az EKB-nak „nem szabad túlértelmeznie” az azokra adott esetleges válaszokat, és mint mondta, a tisztviselők továbbra is „magabiztosak a dezinflációs folyamatban”. Észt kollégája, Madis Muller is hasonló véleményt osztott meg a Bloombergnek adott külön interjúban.

Soha nem látott magasságban az átlagbérek

Márciusban jelentősen nőttek a bérek Magyarországon a KSH szerint. Az elemzők várakozásán felül emelkedtek a keresetek, ebben szerepe van a minimálbér-emelésnek is, de ágazatonként eltér a bérnövekmény üteme. A növekvő fizetőképes kereslet mellett ugyanakkor indokolatlan mértékű drágulások sem zárhatók ki.

 

 

EKB bérnövekedés infláció
Kapcsolódó cikkek