BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Célszinten a brit infláció, de mégis kevés lehet a kamatvágáshoz

A brit fogyasztói árak lassabb emelkedése nem menti meg a kormányt.

Két százalékra, vagyis a Bank of England (BoE) célszintjére lassult az infláció éves üteme az áprilisi 2,3 százalékról az Egyesült Királyságban májusban – ez a legalacsonyabb szint 2021 júliusa óta; elemzők is ennyit vártak. Az éves maginfláció azonban még mindig 3,5 százalék, ami szintén megegyezik a várakozásokkal.

Az infláció célszintre lassult a briteknél / Fotó: AFP

A statisztikai hivatal (ONS) szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest a várakozásoknak megfelelően 0,3 százalékkal emelkedtek, ahogyan áprilisban is.

Az adatokból az is kiderül, hogy a szolgáltatási árinfláció – ami jobb képet ad a jegybanknak a középtávú inflációs kockázatokról – 5,7 százalék volt, alacsonyabb ugyan az áprilisi 5,7 százaléknál, de elmaradt az 5,5 százalékos elemzői várakozásoktól.

A statisztika nyilvánosságra hozatala után csak mérsékelten erősödött a font a dollárral szemben.

Az infláció folyamatos lassulása jó hír a jegybank és Rishi Sunak kormányfő számára,

bár az utóbbinak már minden valószínűség szerint későn jött ahhoz, hogy a konzervatívok jól szerepeljenek a július eleji választáson.

A fogyasztói árak ugyanis mintegy 20 százalékkal magasabbak, mint három éve, súlyosbítják a megélhetési válságot és hozzájárulnak a toryk népszerűtlenségéhez. Az ellenzéki Munkáspárt 20 százalékponttal vezet előttük a felmérésekben.

Ráadásul a BoE előre figyelmeztetett, hogy az infláció visszatérése a célszintre önmagában nem elég a kamatvágások megkezdéséhez – emlékeztetett tudósításában a Reuters.

A hírügynökség által megkérdezett közgazdászok többsége úgy véli, hogy augusztusban elkezdik csökkenteni a kamatot a 16 éves csúcsot jelentő 5,25 százalékról. A pénzpiacok azonban szeptember vagy október előtt nem számítanak erre.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.