BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszavonja a nyugdíjreformot győzelme esetén a francia baloldal

A baloldali szövetség irgalmatlan költekezést ígér a választóknak.

A francia baloldali pártokat tömörítő, újonnan alakult Új Népi Front 150 milliárd euróval növelné a költségvetési kiadásokat, amelyhez adóemeléssel teremtené meg a feltételeket, amennyiben kormányra kerülne az előrehozott választások után.

FRANCE-POLITICS-NEW POPULAR FRONT PRESS CONFERENCE AT THE MAISON DE LA CHIMIE TO ESTIMATE THE COST OF ITS PROGRAM - PARIS
Irgalmatlan költekezést ígér a baloldal, ha megnyeri a francia választást / Fotó: Hans Lucas via AFP

Az első lépésük azonban Emmanuel Macron elnök nyugdíjreformjának a visszafordítása lenne, beleértve a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését – jelentették be pénteken.

A Reuters tudósítása szerint a Front azonnal 

tíz százalékkal megemelné a közalkalmazottak bérét és a lakástámogatásokat, az iskolai étkezést, tanszereket és utaztatást pedig ingyenessé tenné.

Adóemelésből finanszíroznák a kiadásokat

Az ezzel járó idei többletkiadásokat a vállalatok szuperprofitjára kivetett adóval ellensúlyoznák, amely 15 milliárd eurót termelne. A gazdagok vagyonadójának visszaállítása szintén 15 milliárd eurót adna a költségvetésbe.

A jövő évi második intézkedéssorozat több tanár és az egészségügyi dolgozó felvételét, valamint az épületek felújítására és a megújuló energiaforrásokra fordított kiadásokat foglalná magában.

„2025-ben az állami kiadások elérhetik a 100 milliárd eurót” – mondta terveik ismertetésekor újságíróknak Eric Coquerel, a szövetség egyik vezető tagja. Az adóemelések azonban fedeznék a kiadásokat, 2026–2027-ben pedig már azokkal együtt 150 milliárd euróra emelkednének.

A logikánk az, hogy nem a hiány növelésével valósítjuk meg a programunkat

– mondta Coquerel.

FRANCE-LEGISLATIVE-ELECTIONS-ANTICIPATED-NORTH-2024
A Marine Le Pen és Jordan Bardella vezette Nemzeti Tömörülés a francia választás legnagyobb esélyese / Fotó: Hans Lucas via AFP

Hiánycsökkentésről szó sem lehet

A hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a francia kormányra nagy nyomás nehezedik, hogy csökkentse az államháztartási hiányt. Magyarország mellett Franciaország is szerepel azoknak a listáján, amelyekkel szemben az Európai Bizottság eljárást indíthat , mivel a hiány meghaladja a GDP 3 százalékában meghatározott uniós határértéket.

Alexandre Ouizille, a szövetség egy másik vezető személyisége azonban kijelentette, hogy 

bár a Front nem fogja növelni a hiányt, ha kormányra kerül, de „nem is fogja csökkenteni”.

Macron azután hozta előre a választást, hogy a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés diadalmaskodott az Európai Parlamenti választáson. Marine Le Pen pártja a parlamenti választás nagy esélyese is, még nagyobb aránnyal nyerhet, mint június 9-én. A Nemzeti Tömörülés azonban még nem hozta nyilvánosságra a gazdasági programját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.