A francia alkotmánytanács rábólintott Emmanuel Macron nyugdíjkorhatár-emelési tervére, amivel az elnök egy lépéssel közelebb került a népszerűtlen törvénycsomag elfogadásához – írta a Bloomberg.

Teachers Strike And March, London
Striking junior doctors, civil servants and teachers attend a rally at Trafalgar Square in London, UK, on Wednesday, March 15, 2023. Approximately 500,000 British employees plan to strike on Wednesday, with unions orchestrating a widespread walkout designed to coincide with Chancellor of the Exchequer Jeremy Hunt's yearly budget announcement.   (Photo by Jay Shaw Baker/NurPhoto) (Photo by Jay Shaw Baker / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
BRITAIN-PROTEST/
Fotó: AFP

A kilenctagú, főként volt politikusokból és magas rangú tisztviselőkből álló tanács péntek késő délután, hosszú egyeztetés után jóváhagyta a törvényjavaslat alapvető elemeit, köztük a kulcsfontosságú, vitatott rendelkezést is, amely két évvel, 62-ről 64 évre emelné a minimális nyugdíjkorhatárt.

A tanács szerint a kormány intézkedései összhangban vannak az alkotmánnyal, és zöld utat adtak Macron tervének.

A testület azonban elutasította az ellenzék által támogatott kiegészítést, amely arra kötelezné a kormányt, hogy a nyugdíjkorhatár-emelésről népszavazást tartson – bár a lakosság és az ellenzék számára ez kedvező lett volna, a lépés meghosszabbította volna a politikai és jogi bizonytalanságot.

Macron és kormánya azt reméli, hogy az Alkotmánytanács döntése véget vet a további, időnként erőszakba torkolló, szakszervezetek által vezetett tüntetéseknek.

Az országnak tovább kell haladnia, dolgoznia kell, és szembe kell néznie a ránk váró kihívásokkal 

– mondta a francia elnök a hét elején.

A döntés nem javított a népszerűségén: a szakszervezetek és az ellenzék figyelmeztettek, hogy nem fognak meghátrálni, és felszólították Macront, hogy ne hirdesse ki a törvényt. A tanács döntését hatalmas tömeg fogadta a párizsi városháza előtt, és a javaslat ellen tüntetettek.

Az ellenzék újabb népszavazási javaslatot nyújtott be, amelyet a tanácsnak május elején kell megvizsgálnia.

Politikai megfigyelők szerint a kormány reformjával kapcsolatos széles körű elégedetlenségnek hosszabb távú következményei lehetnek, beleértve a szélsőjobboldal lehetséges megerősödését is.