A Postabank (Pb) november elejére 14,8 milliárd forintra növelte lakossági hitelállományát a januári mintegy 4 milliárdról. Év végére 17-18 milliárd forintra nőhet ez az összeg. A társaság piaci részesedése így szeptemberre 3,41 százalékra nőtt az év eleji 1,75 százalékról. A teljes hitelállományon belül 4-ről 11 százalékra bővült a lakossági szektor aránya -- jelentette be Szép Péter cégvezető igazgató.
A gyarapodás elsősorban a fedezettel rendelkező kölcsönöknek, így a jelzálog- és lakáshiteleknek köszönhető. Előbbi állománya jelenleg 1 milliárd, utóbbié 3,4 milliárd forint.
A lakáskölcsönök felfutását a régiónkénti (listáról kiválasztható) műszaki ügyintézői háttér mellett az is segítette, hogy közeli hozzátartozó adóstársat is be lehet vonni a konstrukcióba. A hitel telekvásárlásra, egyéb hitel kiváltására is alkalmas. A kibővített fiókok mellett az értékesítést telefonközpont és internetes törlesztőrészlet-kalkulátor is segíti. A jelzáloghitel-kérelmeket a papírok beadása után 5-8 nap alatt bírálják el.
A lakáscélú kölcsönök átlagos szerződéses összege ma mintegy 1,5 millió forint, a hitelek fele vásárlásra, több mint 40 százaléka építésre, a maradék felújításra szól. A támogatott kölcsönök aránya 40 százalék. A Pb viszont egyelőre az állami jelzálogbankkal megkötött szerződése ellenére sem árulja az FHB jelzáloghiteleit.
Az áruhitelek állománya 6-700 millió forint, ami karácsony után 1 milliárdra nőhet -- mondta Chornitzer Péter igazgató. A Pb 400 bolttal áll kapcsolatban.
A több mint 30 ezer személyi hitelszerződés volumene 5 milliárd forintra rúg. A felfutást itt segítette, hogy a korábbi 200 ezer forintról 300 ezerre (kiemelt ügyfeleknél 500 ezerre) növelték a kezes nélkül igényelhető személyi hitelek összegét.
Folyószámlakölcsönként 2 milliárd forintot helyeztek ki. A számlák mintegy 20 százalékának van hitelkerete, s közülük minden második tulajdonosa vesz is fel kölcsönt.
Szép Péter úgy vélte: ez év végéig a lakossági hitelkamatoknál stagnálás várható, többek közt annak köszönhetően, hogy az utolsó három hónapban emelkedtek az állampapírhozamok.