Chicagóban közel 2 százalékkal drágult a búza, elsősorban az USA exportesélyeinek javulása miatt. A nagy külpiaci versenytárs Ausztráliában ugyanis kiterjedt árvizek veszélyeztetik a termést. A szójababjegyzések is 2,7 százalékkal tovább szilárdultak, miután az állati eredetű takarmányok betiltására irányuló európai törekvések nyomán nagyobb tér nyílik az amerikai szójadara előtt. Ezt jelzi az USA múlt heti, csaknem 157 ezer tonnára duzzadt szójadara-kivitele, amely a legnagyobb heti mennyiség október 1. óta. A kukoricaárakat ugyanakkor visszafogta a meghatározó japán kereslettel kapcsolatos bizonytalanság.
Londonban pénteken immár húszhavi csúcsra -- 135 fontra (189 dollár) -- nőtt az áprilisi szállítású burgonya tonnánkénti ára. A brit termést veszélyeztető esőzések gerjesztette erős drágulás az amszterdami burgonyapiacon is éreztette a hatását, ahol a hét végén 9,10 euróba (7,6 dollár) került a burgonya mázsája.
Tovább emelkedtek a cukorárak is az orosz import küszöbönálló fellendülésére vonatkozó várakozások közepette. Így New Yorkban a nyerscukor frontjegyzései három nap alatt több mint 3,1 százalékkal erősödtek.
A kávé- és a kakaópiacokon viszont folytatódott az árak mélyrepülése. A jelenlegi bő kínálat okozta besszhangulatnak ugyanis egyelőre újabb tápot adnak a vezető exportőrök -- Brazília (kávé) és Elefántcsontpart (kakaó) -- ígéretes terméskilátásai. Londonban például csaknem 20 dollárral süllyedt a robusta kávé tonnánkénti ára, tovább közelítve a harmincéves mélységrekordot.
Az USA nyersolajkészletei ugyan a vártnál jobban nőttek az előző héten, de fűtőolajból a tavalyi szinthez képest még mindig nagy az elmaradás a világ legnagyobb energiapiacán. Közben az OPEC változatlanul elzárkózik a kínálata további hivatalos bővítésétől, ehelyett a szervezet elnöke inkább egy új átfogó -- az OPEC- és más termelők nyersolajaiból álló -- világmárka bevezetésével venné elejét a spekulációs árfelhajtó törekvéseknek. A jelenlegi három meghatározó márka (brent, WTI, Dubai) ugyanis szerinte alig egymillióval részesedik a világ napi 76 millió barreles nyersolajtermeléséből. Az elemzők kétkedve fogadták az ötletet, ráadásul nem zárják ki az iraki export december eleji leállásának a lehetőségét sem. A londoni barrelenkénti árszint (brent nyersolaj) így még pénteken is 33 dollár felett maradt.