A szekciók egységesítése mellett döntött a Budapesti Árutőzsde rendkívüli közgyűlése tegnap. Ezt azonban csak akkor valósítják meg, ha az árutőzsde társasági formává alakul, erre pedig becslések szerint legalább két évet kell még várni. A tőzsdetagokat illető vagyonhányadokat is meghatározzák a közeljövőben -- mondta el Kovács Attila, a Budapesti Árutőzsde elnöke.
Lényeges változások lépnek életbe a teherviseléssel kapcsolatban is. A jutalékfizetés rendszere nem módosul, ám a tagdíjakat a jövőben vagyonarányosan határozzák meg.
Két korábbi határozatot is eltöröltek, melyek a kizárt tagokra vonatkoztak. Így a jövőben nem érvényes a kizártak tagságára vonatkozó értékesítési tilalom. Emellett arról is határoztak, hogy a korábbi elképzelésekkel ellentétben a kizárt tagok is részesedhetnek majd a tőzsdei vagyonból.
A tervek szerint tagságukat aukción értékesítik majd, a befolyt összeggel pedig az extag és a börze számol el. (A kizárt tagok helyzete azért különleges, mert az árutőzsdei tagok évekig nem léphettek ki a piacról, így távozásuk csak úgy volt megoldható, ha a tőzsde kizárta őket. Ez viszont nem tette lehetővé a vagyonrészek rendezését.)
A korábbi éveknek megfelelően a BÁT az idén is kérni fogja, hogy a Keler nyereségét fizessék ki osztalékként. Az árutőzsde vezetői azzal indokolják a kérést, hogy a szükséges fejlesztésekhez a tőzsde bevételei önmagukban nem elegendőek. Többek között az elektronikus kereskedési rendszer (ETS) szorul fejlesztésre, hiszen hamarosan az árutőzsde minden szekciója átáll az ETS használatára.
Az idei évre a BÁT mintegy 3,8 millió forintos nyereséggel számolt, ezt kismértékben felülteljesítik. A várakozáson felüli eredmény főként a gabonaszekció terven felüli forgalmának köszönhető, bár az is hozzájárul, hogy a devizaszekció is megélénkült az előző évi tetszhalál után. Jövő évre 4 millió forintos eredménnyel kalkulálnak.