A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Mahart: a veszteség elérheti a 700 milliót

Az ÁPV Rt. igazgatósága várhatóan november 23-i ülésén dönt a Mahart Rt. privatizációs tanácsadójáról -- tudta meg a Világgazdaság Módos Mártontól, a vagyonkezelő ügyvezető igazgatójától. Az értékesítési stratégiát közösen dolgozzák ki. A hatályos jogszabály szerint a társaság 50 százalék plusz egy szavazatot kitevő részvénycsomagja marad tartós állami tulajdonban.

A Mahart árbevétele időarányosan a tervezettnek megfelelően alakul, de a vesztesége év végéig elérheti a 700 millió forintot -- mondta lapunk érdeklődésére Szalma Botond, a társaság vezérigazgatója. Az üzemanyagárak drasztikus emelkedése eddig 300 millió forint többletkiadást okozott az idén, ami az al-dunai, illetve a folyami hajózás eddigi veszteségével együtt már mintegy 550 millió forintot tesz ki.Az Al-Duna forgalmának kiesése havi 100-150 millió forint árbevétel-kieséssel jár, és összességében eléri a hárommilliárd forintot, amivel piacvesztés is párosul. Mindezek ellenére a Mahart -- melybe a folyami hajózás, a kikötők, a hajójavító és a központ tartozik -- idei árbevétele várhatóan eléri az ötmilliárdot, a konszolidált -- a balatoni és a tengerhajózást is beleértve -- pedig a tízmilliárdot.A Mahart a napokban kezdte meg ingatlanjainak értékesítését. Az ezt megelőző átvilágítás alapján 8-10-re tehető a piacképes, de a társaság tevékenységéhez nem szükséges ingatlanok száma. Elsőként a főváros XIII. kerületében lévő Duna-parti ingatlant hirdették meg nyilvános pályázaton. Irányárát -- független szakértők értékelése alapján -- mintegy 1,1 milliárd forintban szabták meg. Az ingatlanok eladásából származó bevételt fejlesztésekre, illetve a tartozások törlesztésére kívánják felhasználni -- tudtuk meg Szalma Botondtól.Hasonló célokat fedeznek az októberben eladott Vörösmarty hajó árából is. Ennek értéke üzleti titok, de a vezérigazgató annyit elárult, hogy egymillió dollárnál drágábban adták el. Az orosz államadósság törlesztése keretében érkező negyedik hajó a gyártók legújabb tájékoztatása szerint elkészült, és elkezdik levontatni. Érkezését ezúttal legkésőbb január közepére ígérik. Ezt a hajót is -- elődeihez hasonlóan -- azonnal eladja a társaság.A Mahart privatizációs tanácsadójának kiválasztására kiírt közbeszerzési pályázatra öt, a piacon ismert szakmai cég adta be ajánlatát -- tudtuk meg Módos Mártontól. A tervek szerint az ÁPV Rt. igazgatósága november 23-i ülésén dönt a nyertesről, az eredményhirdetés pedig november 24-én lesz. A hatályos jogszabály szerint a Mahart 50 százalék plusz egy szavazatot kitevő részvénycsomagja marad tartós állami tulajdonban. A társaság privatizációs stratégiáját a tanácsadóval közösen dolgozzák majd ki.


Privatizációs tanácsadó a jövő héten Az ÁPV Rt. igazgatósága várhatóan november 23-i ülésén dönt a Mahart Rt. privatizációs tanácsadójáról -- tudta meg a Világgazdaság Módos Mártontól, a vagyonkezelő ügyvezető igazgatójától. Az értékesítési stratégiát közösen dolgozzák ki. A hatályos jogszabály szerint a társaság 50 százalék plusz egy szavazatot kitevő részvénycsomagja marad tartós állami tulajdonban. Magos Katalin-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek