A novemberi halasztás után a Humet Rt. igazgatósága megtárgyalta és elfogadta a cég három évre szóló stratégiai tervét, amely három fő irányt határoz meg: a Humet-R hazai gyógyszerré fejlesztését, új termékek kifejlesztését, illetve exportpiaci expanziót.
A kísérletekre és az engedélyeztetéshez szükséges kutatásokra 465 millió forintot költenének. A Humet-R gyógyszerré fejlesztése Civin János elnök-vezérigazgató szerint 2003-ra várható. Addig itthon csökkenő eladásokra számítanak annak ellenére, hogy a szirup mellett a jövőben Humet-R kapszula és pezsgőtabletta is kapható.
A Humet Nagy-Britanniából kívánja meghódítani Európát, ott ugyanis elegendő a termékgyártó-felelősség. Ázsiában a vállalkozás tajvani partnere a késztermékek gyártóbázisának létrehozását is tervezi.
A stratégiai terv alapvető kérdése: sikerül-e betörni az amerikai piacra? A Humet közel egy éve kért engedélyt az amerikai forgalmazására, az elbírálás jelenleg is tart, legkésőbb azonban 2001 közepére lezárulhat a folyamat.
Az amerikai piacra jutás nagy volumenű értékesítést feltételez, amelyhez a gyártókapacitás 625 millió forintos fejlesztésére lehet szükség.
Az összesen 1,4 milliárd forintnyi forrást igénylő tervekhez a társaság 744 milliót tud önmagától "kitermelni", a fennmaradó 656 milliót zártkörű alaptőke-emeléssel szerzik meg.
Az alaptőke-emelést két részletben a két fő tulajdonos, a társaságban november végén 15,6 százalékos tulajdonrésszel rendelkező, a cégvezető és felesége által jegyzett Humet Kft. és a -- két magánszeméllyel együtt -- 24,1 százalékos részt birtokló Balance--99 Rt. jegyez le 75-25 százalékos arányban. A kibocsátási ár 73,45 forint, amely Civin János szerint megfelel az üzletszerű vállalati értékszámítás 22-23 centes szintjének.
A két részletben történő tőkeemelést az indokolja, hogy a társaság alapszabálya -- a törvényi előírásnak megfelelve -- legfeljebb az alaptőke 25 százalékkal történő megemelését engedélyezi. Az első 3,95 millió darab részvényt két héten belül, de legkésőbb december 31-ig lejegyzik a tulajdonosok, a második kör 4,95 milliós kibocsátása legkésőbb jövő februárban zárul.
A tőkeemelés után alaposan megváltozik a tulajdonosi struktúra. Ha Civin Jánosnak nem kell eladnia és lehívja a Balance Rt.-vel szembeni, 2001. június 30-ig élő, félmillió papírra szóló opcióját, akkor a társvállalkozás és a két magánszemély tulajdoni részaránya 20 százalék alá csökken, míg Civin Jánosék 39 százalékot birtokolhatnak a cégben.