A német állami tulajdonú Deutsche Investitions und Entwicklungsgesellschaft mbH (DEG) szándéknyilatkozatot nyújtott át a Globusnak, melynek értelmében legalább hatszázezer darab részvényt jegyez 3200 forintos minimumáron. A tőkeemelést két lépésben hajtják végre, értéke maximum 8 millió euró lesz -- mondta el lapunknak Temesfői István, a Globus elnöke.
A pontos darabszám, árfolyam és jegyzési érték az euró/forint árfolyamtól függően dől majd el.
A tőkeemelés első szakasza még az idén lezárul, ennek során a DEG 19,5 százalékos részesedést szerez a cégben, ez 316,044 ezer részvényt jelent. A második lépcsőben ennél egy részvénnyel többet jegyez majd le a befektető. A két szakaszban a megemelt alaptőke 28,5 százalékához jut majd hozzá a DEG, ám a második lépcsőhöz a közgyűlés engedélye kell. A szerződést előreláthatólag a jövő hétfőn írják majd alá, a jogi szakvélemény csütörtökre készül el.
A tőkeemelésből befolyó összeget akvizíciókra és kapacitásfejlesztésre fordítja majd a Globus, a debreceni és a békéscsabai üzem teljesítményét egyaránt növelik. Emellett már bejelentették, hogy a konzervipari társaság megvenné a nagyatádi konzervgyárat, a szegedi üzem eszközeit és az Aranyfácán márkanevet, ez összesen mintegy 6-700 millió forintot tesz ki. Temesfői elmondta: a kapacitásbővítésekkel és üzletszerzésekkel számos új munkahely jön majd létre.
Az elnök hozzátette: a német állami tulajdon nem gyengíti a Globus és az iparág helyzetét az uniós csatlakozás után, a DEG-tulajdon kedvezőbb kvóták kialkudását, a beviteli feltételek enyhítését is lehetővé teheti. Feltehetőleg a DEG tulajdonszerzéséből fakadó előnyök magyarázzák a 3200 forintos árfolyamot, mely elmarad attól, amit a piac várt. A részvény tegnapi árfolyama is csalódást tükrözött, a papír több mint hét százalékot esett. A kereskedés során 2300 forintig csúszott, ez pedig hónapok óta nem fordult elő.