A szarvasmarhákat sújtó BSE és a juhokat megfertőző surlókór közötti feltételezett kapcsolatok miatt Ausztriában már évek óta vizsgálják a surlókorgyanús juhok agyát. Ám a juhok vágóállatként csak alárendelt szerepet játszanak nyugati szomszédunknál. Ráadásul a többségük füvet legel, állati takarmányt alig kap. A surlókorban megbetegedett állatokat azonnal megölik -- írják az osztrák lapok. Így igen kicsi a BSE-fertőzés lehetősége, miközben a teszt a juh árához képest túl költséges, így annak általános elrendelése tömegesen a tönk szélére juttatná a tenyésztőket.
Az országban 2001. január 1-jén megindul a marhakórral kapcsolatos kísérleti program -- jelenti az MTI. Ausztriában 1991 óta minden olyan szarvasmarhát, amely neurológiai tüneteket mutat, megvizsgálnak BSE szempontjából, a jövő évtől viszont minden 30 hónapnál idősebb állatot is ellenőriznek, amely a táplálékláncba kerül.
Ugyanekkortól tilos állatlisztet takarmányként használni, vagy takarmányokba keverni. Az állatliszt megsemmisítése már megkezdődött több, veszélyes hulladék égetésére alkalmas szemétégetőben.
Ausztria változatlanul BSE-mentesnek számít -- az EU bizottságának besorolása szerint Ausztriában (továbbá Svédországban és Finnországban) valószínűtlen, de nem zárható ki a BSE kockázata --, s ez nem utolsósorban annak köszönhető, hogy a kór 1988-as nagy-britanniai felbukkanása óta rendszeresen vizsgálják az állományt.
1990 óta tilos a marhahús, az embriók, a sperma és a különösen kockázatos belső szervek behozatala Nagy-Britanniából, továbbá az élő marha és az abból származó termékek importja Svájcból és Portugáliából.
Ausztriában 1990, míg az egészében 1996 óta tilos az állatliszt takarmányként való használata kérődzőknél. Az állatorvosi hatóságok állandó ellenőrzési programot valósítanak meg, s külön előírás szabályozza a bejelentési kötelezettséget.
Az EU-n belül Ausztria az első országok között volt, ahol az állomány minden egyes állatát felölelő adatbankot hoztak létre 1998-ban, s ez lehetővé teszi az állatok származási helyének kiderítését.
Az idén novemberben betiltották a Franciaországból származó marhahús, embriók és sperma behozatalát, majd decemberben ugyanezt a tilalmat kiterjesztették a Németországból származó importokra is.
A tilalom életbelépése óta a határőrizeti szervek szigorúan ellenőrzik a szállítmányokat, s több olyan szállítmányt találtak már, amelyben a hamis címkék ellenére marhahúst is tartalmazó felvágottakat találtak. Az importőrökre súlyos büntetéseket szabnak ki.