Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. várhatóan márciusban 5 milliárd forintnyi, fix kamatú, 6 éves futamidejű, majd még a jövő év folyamán további 10 milliárd forintnyi, 7-10 éves futamidejű, változó kamatozású jelzáloglevél nyilvános kibocsátására készül. A bank pénteki igazgatósági döntése után közöl majd pontos részleteket.
Úgy tudni, a jelzáloglevelek kamata a kibocsátáskor aktuális állampapír-piaci referenciahozamokat 50--70 bázisponttal haladhatja meg. (Mivel a már kibocsátott papíroknál 70--100 bázispont a többlet és az FHB a közeljövőben az állampapírhozamok esésére számít, a csökkenésnek megfelelően mérséklődhetnek majd az FHB-lakáshitelek kamatai is.) A kibocsátandó jelzáloglevelek "gondozására" öt-hat -- egyelőre meg nem nevezett -- tagú árjegyzői konzorciumot hoznak létre.
A nyilvános kibocsátásnak köszönhetően a biztosítók, nyugdíjpénztárak mellett immár a befektetési alapok és a magánszemélyek is vásárolhatnak a 10 ezer forintos címletű levelekből, amelyeket a tőzsdére is bevezetnek majd. Az FHB rábocsátásos technikával, részsorozatokban adja ki értékpapírjait. Az állami jelzálogbank eddig 10 (zárt körben lejegyezhető) sorozatot bocsátott ki 9,5 milliárd forint értékben, fix és változó kamattal.
Az FHB új hitelkihelyezései 2000-ben várhatóan meghaladják majd a 10 milliárd forintot, a mérlegfőösszeg pedig a 20 milliárdot -- jelentette be Gyuris Dániel vezérigazgató. Jövőre 12-18 milliárd forint kölcsönkihelyezés a cél (a pontos szám partnereik teljesítményétől függ), a mérlegfőösszeg 30 milliárd fölé nőhet.
A hitelportfólión belül 30 százalékkal csökkent, ma 5-6 százalék a minősített állomány aránya, "bukott" kihelyezés eddig nem volt. Az átlagosan 3,5 millió forint összegű kölcsönök 85 százaléka lakáscélú, 15 százaléka általános felhasználású lakossági jelzáloghitel. A lakáscélú hiteleknél a vásárlásra fordíthatók aránya a meghatározó, az építési hitelek aránya a harmadik negyedévtől nő.
A jelzálogbank idei mérleg szerinti vesztesége 1,3-1,4 milliárd forint lesz (a kis alaptőkével alapított FHB csak a jövő év második felétől "fordul" nyereségesbe). Immár az ÁPV Rt. igazgatósága és a kormány is döntött arról, hogy a vagyonkezelő 500 millió forinttal megnöveli az FHB jegyzett tőkéjét és 2 milliárdot ad a tőketartalékba -- mondta Gyuris. A bank saját tőkéje így meghaladja majd a 6 milliárd forintot.
A jelzáloghitel-intézeti törvény 2001. februárra várható módosítása visszaállítja majd az FHB jogát, hogy a földhivatalokban soron kívül jegyeztethesse be a jelzálogjogot. A remények szerint így a mai 38 munkanapos hitelbírálati idő 21 munkanapra csökken.
A törvény megteremti a zálogjog önálló intézményét is itthon. A lépés jóval egyszerűbbé teszi az FHB és konzorciális banki partnerei együttműködését, mivel a zálogjog elválik a hiteltől és önállóan forgalomképes lesz. Az FHB hamarosan tárgyalásokat kezd a témáról a vele kapcsolatban álló 9 bankkal.
A hitelintézeti törvény módosításának köszönhetően egyszerűsödhet az FHB ügynökeinek (például a biztosítók) helyzete is, mert a korábbinál több banki tevékenységet lehet majd kiszervezni.