Az osztrák Trigon Bank feljelentette a bécsi tartományi államügyészségen Auth Henriket, a Postabank vezérigazgatóját és Kálmán Tamás bankalkalmazottat. A Trigon szerint a Pb jogellenesen emelt le 8,8 millió schillinget (mintegy 170 millió forint) a bécsiek náluk vezetett számlájáról.
A Pb közleménye szerint viszont a Trigon e lépése volt példátlan és rosszindulatú, ezért rágalmazás és hamis vád miatt jogi lépések megtételét fontolgatják. A Pb szerint az összeg levételével csak a Trigon által régóta jogellenesen visszatartott követelésük egy részét szerezték vissza.
A történet kezdetén, még 1998 júniusában a Princz Gábor vezette Pb úgy adott túl (fél áron) az 1995-ben tulajdonába került Trigon Bankon, hogy a vevőknek -- a részvények árának több mint kétszeresét kitevő -- 100 millió schillinges (akkor mintegy 1,66 milliárd forint) garanciát adott az esetleges veszteségekre.
Princz az összeget a Pb devizabetétjeként el is helyeztette a Trigonnál, amelyet utóbbi máig -- a Pb szerint törvénytelenül -- visszatart. A magyar bank új menedzsmentjének hivatalba lépte után a Trigon 70 millió schillinges garanciát próbált beváltani, amit a Pb megtagadott. Válaszul a Trigon visszatartotta a nála lévő Pb-betétet.
Kétévi pereskedés után ez év október közepén egy bécsi választott bíróság jogerősen megállapította: a Trigon által követelt összegnek csak kevesebb mint a fele jogos.
A Trigonnak járó rész levonása után a Pb még mindig 1,49 milliárd forintnyi összeget követel a bécsi féltől. A Pb egy neves nemzetközi jogi iroda tanácsára azért döntött a 170 milliós Trigon-betét elvonásáról, mert a Trigon jogosítványát visszavonták, s a bankot felügyeleti biztos irányítja. A Pb szerint így kétségessé vált jogos követelésük megtérülése.
A Trigon tegnapi közleménye ezzel szemben úgy fogalmazott: a Pb velük szembeni követelését hivatalos osztrák pénzügyminisztériumi intézkedés hatálya alatt tartják vissza. Az ő betétjüket viszont a Pb megfelelő jogi eljárás mellőzésével, törvénytelenül tulajdonította el.
Szász András, a Trigon felügyelőbizottságának alelnöke (feltehetőleg a bank tényleges irányítója) egy éve még peren kívüli egyezség lehetőségéről nyilatkozott lapunknak, a Pb szerint azonban ilyenről sohasem volt szó. A garanciavállalás részben egyébként 15-20, döntően Magyarországon lévő ingatlanra (közte a debreceni DAI Délibáb Bevásárlóközpontra) szól.
Emlékezetes az is, hogy a Trigon a Pb mellett -- ahhoz kísértetiesen hasonló konstrukció nyomán -- a cseh Komercní Bankánál is 100 millió schillinges garancia beváltását kezdeményezte.