Az OTP alapcsaládjából eddig hiányzott a klasszikus kötvénykonstrukció, hiszen a piacon a legnagyobb eszközértékű Optima befektetései rövidebb távú invesztíciók voltak. A Maxima indításával egy új kockázati szintet kínálunk befektetőinknek, ami az alapcsaládon belül az Optima és a Paletta között helyezkedik el -- mondta Pohner Anikó, az OTP Alapkezelő vezérigazgatója. Az OTP Optima kialakult és stabil befektetői körrel bír, így a befektetési stratégia megváltoztatásának nem lett volna értelme. Ellenben bővül azon befektetők köre, akik nagyobb kockázat felvállalására is hajlandóak.
Az OTP Maxima ezt a célt szolgálja, az alap benchmarkja a MAX index lesz. Az éven túli átlagos hátralévő futamidejű eszközök mellett hozammaximálási céllal kismértékű részvényhányad kialakítása is várható. (Utóbbival egyébként az Optima is rendelkezik.)
Az új alap befektetési jegyeit 2000. december 19--21. között lehet jegyezni, s bár a minimálisan előírt 100 millió forintnyi induló saját tőke összegyűjtésére nincs formális garanciavállalás, az alap indítása biztosra vehető, s így még ebben az évben nyilvántartásba vehetik. A későbbi forgalmazás során a Maxima az OTP Bank fiókhálózatában lesz elérhető. Váltáskor 200, visszaváltáskor 600 forint lesz a befektetőt terhelő költség. A nettó eszközértéket -- az alapcsalád részvénykonstrukcióihoz hasonlóan -- a tárgynapot követő munkanapra állapítják meg. Ez az úgynevezett forward pricing módszer, amellyel megakadályozható az alap hozamának arbitrálása, hiszen így a megbízás késleltetve kerül teljesítésre.
Az alapcsaládból az Optimát egyébként hamarosan a bank telefonos és internetes rendszerében is forgalmazzák. A mára 260 milliárd forintos nettó eszközértékű alap -- a disztribúciós előnyökön túl -- annak köszönheti népszerűségét, hogy alacsony kockázatú eszközei miatt hozama alig ingadozott, és stabilan az infláció felett volt. Bár az Optima továbbra is az alapcsalád "zászlóshajója" marad, nem elképzelhetetlen, hogy a kissé szofisztikáltabbá vált magyar befektetők az OTP-nél is végrehajtanak némi átcsoportosítást a hosszabb távon elérhető nagyobb hozam érdekében.