Pénz- és tőkepiac

Az idei kilátások a vegyi termékek piacán

A vegyipari termékek piaca várhatóan lassabban bővül az idén, amiben a nyersolaj viszonylagos drágasága mellett a világkereskedelem általános lanyhulása és -- Nyugat-Európában -- az euró valószínű szilárdulása is szerepet játszhat.

A világkereskedelem ütemvesztése, az euró erősödése, valamint a korábbi évekénél még mindig magasabb nyersolajárak egyaránt fékezőleg hathatnak a nyugat-európai vegyipar idei növekedésére. A nyersolajárak ugyan a tél múltával várhatóan visszasüllyednek a tavaly év végi 24--28 dolláros sávba -- írja a European Chemicals News --, de még így is elég magasak maradnak ahhoz, hogy visszafogják a vegyi termékek keresletét.
Ráadásul egészen az észak-amerikai nyár beköszöntéig nem zárható ki egy-egy -- hideghullám gerjesztette -- gyors árgalopp sem. A nyugat-európai belső kereslet ugyan erős marad, de az összkivitel éves növekedése 5 százalékra lassulhat a tavlyi 9-ről.
Az általános gazdasági növekedés várható gyengülése és az energia folytatódó drágasága a világ vezető piacát is befolyásolhatja, így az USA-beli vegyipari cégek -- alapjában jó -- kilátásait is bizonytalanná teheti. A megnőtt energiaköltségek mindenekelőtt a belföldi kereslet lassulásában érződnek. Van azonban olyan elemző is, aki csökkenti ez utóbbi tényező jelentőségét, mondván, az energiaköltségek hamarabb csökkennek, mint a vegyipari termékek árai, így az amerikai cégek az átmeneti időben jelentős többletnyereséget zsebelhetnek be.

A vegyipari termékek piaca várhatóan lassabban bővül az idén, amiben a nyersolaj viszonylagos drágasága mellett a világkereskedelem általános lanyhulása és -- Nyugat-Európában -- az euró valószínű szilárdulása is szerepet játszhat. VG-ÖSSZEFOGLALÓ-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek