BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megbírságolt egyesület

Rekordméretű felügyeleti határozat taglalta tegnap az Autohome Biztosító Egyesület és az Autohome Magyarország Szolgáltató Kft. közötti megbízási szerződés érvénytelenségét, illetve az egyesület működési hiányosságait. Az egyesületet egymillió forintos felügyeleti bírsággal sújtották.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az 1997. júniustól 2000. októberig terjedő időszakot vizsgálta az egyesületnél. A határozat megállapítja, hogy az Autohome Biztosító Egyesület és az Autohome Kft. között tagtoborzásra létrejött megbízási szerződés semmis. A megállapodás ugyanis olyan céggel jött létre, melynek bejegyzését a cégbíróság megtagadta, illetve az nem is vette fel az ilyen feladat ellátását tevékenységi körei közé. (Az Autohome Kft.-t egyébként később -- új iratok alapján -- bejegyezték, de a megbízási szerződést nem kötötték meg újra.)
Az egyesület biztosítási tevékenységét, azaz a segítségnyújtási szolgáltatást szerződés alapján teljes egészében a kft. végzi. Az Autohome brit tulajdonú társaság, munkaidőn kívül és hét végén lát el társaságok (többek között a Winterthur Biztosító és számos lízingcég) részére telefonos segítségnyújtási (assistance) szolgáltatást.
A határozat a biztosítóegyesület tevékenységében is lényeges hiányosságokat tárt fel. Így az Autohome megsértette a számviteli törvényben foglalt teljesség, valódiság, világosság és óvatosság elvét. Emellett az egyesület úgy bocsátott 2 millió forintot a kft. rendelkezésére, hogy arról semmilyen dokumentum sem készült.
A határozat összesen 23 pontban állapít meg hiányosságokat, főleg a számviteli és a biztosítási törvény megszegése miatt. A törvényes működés helyreállítására vonatkozó kötelezés mellett a PSZÁF egymillió forintos felügyeleti bírsággal sújtotta a biztosítóegyesületet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.