Az előzetes adatok szerint 320 millió forintot meghaladó díjbevétellel zárt 2000-ben a biztosítási piac öt legnagyobb társasága, amelyek együttes részesedése 80 százalék feletti -- derült ki a Világgazdaság körkérdéséből.
A teljes piacon tavaly eszerint mintegy 381,5 milliárd forint díj folyt be. Az életbiztosításoknál számításunk szerint 175,7 milliárd, a vagyon ágban 205,8 milliárd forintnyi a díjbevétel, a "kötelezőnél" pedig 64,8 milliárd.
Az idén is jó ütemben nőhet a piac. A kormányzat lakásépítési programja és a nyugdíjreform folytatása általában is erősíti az előtakarékoskodási magatartást és a hosszú távú tervezést, ami a biztosítási hajlamot is növeli -- vélte Deutsch Róbert, a közgazdasági egyetem biztosítási kutatócsoportjának szakembere.
Hozzátette: hallatszanak hangok új piaci szereplők -- így az itthon még nem létező, de a törvény által engedett biztosítási szövetkezetek -- alapításáról is.
A biztosítási piac tavaly több mint 28 százalékkal nőtt a díj szerint, szemben az egy évvel korábbi 21,5 százalékkal. A biztató kép ellenére vannak aggasztó jelek: a húzóágnak számító életbiztosításoknál "csak" 46 százalékos lehet az éves bővülés. Ez pedig a legnagyobb öt társaságnál az előző negyedévekben még mintegy 50 százalékos volt. Tavaly a vagyonbiztosítások és a "kötelező" is infláció fölött, 16, illetve 10 százalékkal nőttek.
Az előző év végére már majdnem minden második forintnyi biztosítási díjat az élet ágnak köszönhették az ügyfelek, bár ennek részesedése az év elején még csak 40 százalékos volt.
Az életbiztosításokon belül az eszközalapokhoz kötött (unit-linked) módozatok jelentették a piac húzóágazatát.
Az élet piac nyertesei 2000-ben a G-P és a Garancia, előbbi 89, utóbbi 67 százalékkal gyarapította díjbevételét. A unit-linkeden belül (amelynek díjbevétele a G-P-nél 7,96 milliárd, a Garanciánál 18,5 milliárd forint volt) mindketten sokat köszönhettek az egyszeri díjas termékeknek.
A további utat jelzi, hogy a G-P tavalyi fejlesztése után 2001-től -- mint közölték -- a Garancia is elindult egész életre szóló unit-linked módozatával.
Az ÁB-nál a korábbiaknál magasabb, 40 százalékos, a Hungária Biztosítónál (HB) 34,5, a piacvezető Nationale Nederlandennél (N-N) pedig -- hiába itt a legnagyobb forintban az előrelépés -- 26,6 százalékos a bővülés az élet díjnál.
Több biztosító amellett kardoskodik, hogy az egyszeri díjas biztosítások díját csak 10 százalékon számítsák be a folyamatos díjúakhoz képest, hiszen előbbieknél a következő években nem folyik be díj. Mások szerint, részben a biztosítók közt "vándorló" üzletkötők miatt, a folyamatos díjú szerződések akár felét 2 éven belül töröltetik, visszavásároltatják vagy díjmentesíttetik az ügyféllel (aki így nagyon rosszul jár).
A vagyonbiztosításoknál az ÁB díjbevétele nominálisan is több mint 1 milliárd forinttal csökkent 1999 vége óta. A visszaesés egyik oka lehet, hogy a kötelező gépjármű-biztosításnál az ÁB -- bizonyára portfóliótisztítás miatt -- közel 19,5 százalékkal (mintegy 1,3 milliárd forinttal) kevesebb díjat gyűjtött be tavaly, mint egy évvel korábban.
A vagyon ágban a Garancia (22 százalék), a HB (16 százalék) és a G-P (14,6 százalék) tavaly infláció felett nőtt. A Garanciánál ebben szerepet játszott a "kötelező" 20 százalékos gyarapodása is, ami bizonyára a kockázatos fiatal budapesti járműtulajdonosoknak kínált -- ez évre már szigorított -- kedvező díjnak is köszönhető.
Az összdíjbevételnél 2000-ben a Garancia 43, a G-P 32,5 százalékkal nőtt (utóbbi viszont még nem közölte káradatát). Továbbra is hatalmas a 18 százalékos bővülést elkönyvelő HB előnye a közel 40 milliárd forinttal mögötte lévő, ezüstérmes G-P előtt. A csak az élet ágban működő N-N ismét közelített az ÁB-hoz (19,5 százalékos bővülés).