A Budapest Bank részvényesei összesen 329 486 darab részvényt, a jegyzett tőke 29,77 százalékát kínálták fel a vételi ajánlatot hirdető amerikai GE Capital számára a hét végén zárult nyilvános ajánlattételi időszakban. Az ajánlatot elfogadók közt volt az eddig 23,76 százalékot birtokló állam is -- tudatta a BB. A GE a részvények névértékére vetítve 133,4 százalékon veszi meg a papírokat.
A vétel nyomán a GE Capital tulajdonhányada 58,11 százalékra nő a BB-ben. Úgy tudni, az amerikaiaknak május elejéig vételi opciójuk van az >Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 33,57 százalékos pakettjére is, amelyet minden bizonnyal szintén lehívnak.
A most zárult ajánlati időszak alatt azonban a kisebb részvényesek csak 5,95 százaléknyi részvényt ajánlottak fel eladásra, 8,32 százaléknyit azonban megtartottak. Információnk szerint több kistulajdonos kevesellte a felkínált árat.
A BB április 26-ai közgyűlésén döntenek a bank osztalékelsőbbségi részvényeinek törzsrészvényekké való alakításáról is -- derül ki a hitelintézet tegnap közzétett meghívójából (a 19,34 milliárd forint alaptőkéjű BB tulajdonosainál 344 295 darab, egyenként ezer forint névértékű osztalékelsőbbségi részvény van). Ezzel lényegében bizonyossá válik, hogy BB-részvény nem került be a budapesti tőzsdére.
A részvényesek arról is határoznak, hogy a csoport több leánycége beolvad az anyabankba. Ezek: a BB Ingatlan Hasznosító Rt., a személy- és kishaszonjárművek hitelezésére és pénzügyi lízingjére szakosodott Budapest Autófinanszírozási Rt., illetve a termelőeszközök, haszongépjárművek, számítástechnikai eszközök finanszírozásával foglalkozó Budapest Lízing Rt.
Visszatér a bankhoz a csak tavaly szeptemberben kivált Budapest Áruhitel Rt. is -- tudtuk meg Gáti Tamástól, a BB lakossági üzletágának vezetőjétől. Mint mondta, a beolvadások oka, hogy az üzletágakat jobban lehet irányítani az egységes szervezetben (a BB tavaly augusztusban vette át brókercége, a BÉB Rt. ügyfélállományát is).
A Budapest Bank az előző években csak a jogi-szabályozási környezet -- olykor a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) felszólítása -- miatt volt kénytelen kihelyezni olyan finanszírozói tevékenységeit, amelyeknél az áru, szolgáltatás harmadik fél révén jut el az ügyfélhez. Ha ugyanis ezt a bankon belül végezték volna, kereskedőiknek bankügynöki jogosítványt kellett volna kiváltaniuk.
Ez évtől viszont egy jogszabály-módosításnak köszönhetően a partnerek úgynevezett B típusú ügynökké válhatnak, ami pusztán bejelentési kötelezettséggel jár. A BB számára a szabályok módosítása (s emiatt a cégalapítások és -megszüntetések) kiadásokkal jár.
A BB-csoport az auditált magyar számviteli adatok szerint 336,3 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett 1,94 milliárd forint adózás előtti nyereséggel zárt (1998-ban még 2,8 milliárd, 1999-ben 2,2 milliárd forint volt e profit).
Ezen belül az anyabank adózatlan eredménye -- 320,5 milliárd forintnyi eszközállomány mellett -- 324 millió lett (1998-ban ez 3,29 milliárd, 1999-ben 1,19 milliárd forint volt). A saját tőke 28,7 milliárdra rúgott.