Évek óta nem volt annyira alacsony a tőzsdei forgalom, mint az elmúlt hónapban: a duplikáltan számolt volumen 338 milliárd forintra csökkent. Februárban 359, januárban 380 milliárdot regisztráltak, míg tavaly márciusban még 1276 milliárdot. Az előző hónaphoz képest viszonylag csekény mértékű csökkenés csak az állampapírpiacnak köszönhető, ahol 27 milliárdról 86 milliárdra nőtt a forgalom.
A részvénypiacon a tavalyi év lassú forgalmi visszaesése az idén tovább gyorsult. Januárhoz képest a következő hónapban az egy napra jutó egyszeresen számolt átlagforgalom nem csökkent tovább -- épphogy nyolcmilliárd forint felett maradt --, márciusban viszont 6,22 milliárd lett a végeredmény.
A duplikáltan számolt havi részvénypiaci összvolumen a februári 326 milliárdról 249 milliárdra esett. Ha nem változik az aktivitás a BÉT-en, az április újabb elképesztő mélypontot hozhat -- hétfőn és tegnap például négymilliárd forint körül alakult a forgalom.
Ennek fő oka a külföldi befektetők aktivitásának csökkenése volt. A részvények közül a Matáv piacán volt egyedül érezhető a szokásoshoz közelítő aktivitás, a Molnál vevők híján a legkisebb eladások is jelentős áresést okoztak, a Richter és az OTP piacán ellenben csekély eladások mellett a vételi oldalon is feltűntek a külföldiek.
A brókertoplistán helyreállni látszott a banki hátterű cégek uralma: az Erste 20 százalékot közelítő forgalomcsökkenéssel is meg tudta őrizni vezető helyét a CA IB előtt. A januárban még listavezető Concorde a februári hétmilliárdos visszaesés után további nyolcmilliárdos forgalmat vesztett, de 22 milliárdja még bőven elegendő volt a harmadik helyhez.
A forgalmi toplista következő helyein nem történt változás az elmúlt hónaphoz képest, az Eastbrokers, a CSFB, az ABN Amro, a Buda-Cash és a Takarék következik a sorban. A kilencedik helyre befutott a top 10-ben most debütáló Wood & Company, majd a Német zárja a tízes listát. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy például a listavezető Erste mostani 30 milliárdos forgalmával tavaly ilyenkor nem lehetett volna beférni az első tízbe, mint ahogyan arra sem volt példa az elmúlt két évben, hogy 10 milliárd alatti forgalommal az első 10-be lehessen kerülni. (Most ez három cégnek is sikerült.)
A derivatív BUX-piacon a Concorde elsőségét továbbra sem fegyegette senki, határidős részvényekkel az Erste üzletelt a legtöbbet.