Februárban a kamatszinteknél csak kisebb elmozdulások következtek be -- állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a vállalkozói és a lakossági forintkamatok alakulásáról készített, tegnap kiadott elemzésében. A vállalkozói és a lakossági szektor által felvett hitelek átlagos kamatlába közötti különbség változatlanul 8,2 százalék volt.
A különböző kölcsönfajtáknál egyébként az átlagkamatok kivétel nélkül mérséklődtek. A vállalkozói üzletágban az éven belüli lejáratnál a csökkenés jelentősebb, 50 bázispontos volt, az átlagkamat így 12,2 százalékot tett ki.
Az azonos lejáratra elhelyezett betétek átlagkamatlába a januárival megegyezően 9,2 százalék maradt. A marzs ennek következtében három százalékpontra morzsolódott le. A vállalkozóknál kisebb súlyú éven túli lejáratnál a betétek kamatlába ugyanannyival (20 bázispont) nőtt, mint amennyivel a hiteleké apadt. A hitelek átlagkamata ennek megfelelően 12,9 százalék, a betéteké pedig 9,5 százalék lett.
A lakossági üzletágban a betétek átlagkamata -- a változatlan kamatozású éven belüli lejárat kivételével -- eltérő irányban, de azonos mértékben változott. A látra szóló betétek átlagkamata 30 bázispontos csökkenés után 3,4 százalékot tett ki. Az éven túli lejáratnál ugyanakkor az átlagkamat 9,2 százalékra emelkedett. Mindkét változás a hitelintézetek szerint elsősorban strukturális módosulásra vezethető vissza.
Ugyanezzel magyarázzák a fogyasztási hitelek átlagkamatában bekövetkezett 30 bázispontos csökkenést is. Logikusnak tűnne, hogy a fogyasztási hitelkihelyezési dinamika megtörésére (a hitelfelvétel a januári 2,5 milliárd után februárban is mindössze ötmilliárd forint volt, szemben az előző év 9 milliárd körüli átlagával) a bankok kamatcsökkentéssel reagáltak. Ez azonban nem így volt, mivel 20 bázispontos kamatcsökkentést azzal indokoltak, hogy a kihelyezésekből nagyobb arányt képviseltek az alacsonyabb kamatlábú konstrukciók.
A fogyasztási hitelek átlagkamata így 20,9, míg az építési és ingatlanvásárlási kölcsönöké 17 százalék volt. Utóbbi hitelfajtánál ez mindössze 10 bázispontos kamatmérséklődést takar.