Az első iparági részvényalapot indítja el Magyarországon a CA IB Értékpapír Alapkezelő -- hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón. Csont Dávid, a CA IB Értékpapír Rt. külföldi befektetésekért felelős igazgatója kiemelte, hogy az utóbbi 15 évben a gyógyszeripari szektor jobban teljesített a részvénypiacok összességénél. Ez a tendencia a kilencvenes években látványosan felerősödött, és az egyre inkább húzóágazattá váló iparágtól a következő években is a piaci átlagot meghaladó teljesítmény várható.
A CA TopPharma az osztrák BA/CA-csoportnál működő Capital Invest KAG hasonló portfóliójú konstrukciójának tüköralapjaként jön létre. A termék referenciaindexe 85 százalékban az MSCI World Healthcare Index, a 15 százalékos likvid hányadot az RMAX reprezentálja. Az irányadó benchmark mintegy 80 részvényt tartalmaz, a gyógyszergyárak mellett mintegy 7 százalékos az eszközgyártó és szolgáltatócégek aránya, míg 5 százalékot képvisel az utóbbi időben egyre aktívabb biotechnológiai szektor.
Az osztrák TopPharma tavaly márciusban indult, és mostanára 135 millió eurós nettó eszközérték mellett forintban 24,5 százalékos hozamot termelt.
A jegyzési időszak 2001. szeptember 4--6. között lesz, és lapunk információi szerint a CA IB Értékpapír Rt. intézményi ügyfeleinek köszönhetően már az induló saját tőke meghaladja majd az egymilliárd forintot.
Az alapkezelő a befektetést 3-5 évre ajánlja, a vételi és visszavásárlási jutalék 1000-1000 forint, az alapkezelő 2,2, a letétkezelő 0,145 százalékos díjért dolgozik.