Az OTP Bank Rt. alapvetően sikeres fél évet tudhat maga mögött, ám a pénzintézet 17,77 milliárd forintos adózott eredménye némileg elmarad a várttól. Ez döntően az üzleti tevékenység egyéb bevételeinek jelentős, 8,6 milliárd forintról 3,2 milliárd forintra történő csökkenésének tudható be.
A klasszikus banki mutatóra, a nettó kamatbevételre semmi panasz nem lehet: az ezen a soron elért 47,9 milliárd forint 17,2 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának adatait. A növekedés az első negyedévhez képest is megmutatkozik, ami annak köszönhető, hogy a bank a bázisadatokhoz képest 2,9 százalékkal kamatbevételeit is tudta növelni, szemben a március végi adatokkal, amikor a kamatbevételek szintjének 2,4 százalékos csökkenéséről kellett számot adniuk.
A pénzintézet teljes átlagos eszközállományára viszonyított kamatmarzsa a március végi 4,94 százalékról még tovább, 5,04 százalékra tudott emelkedni, ami 50 bázisponttal haladja meg a 2000. június 30-i értéket.
A banki hitelállomány az első negyedéves csekély romlás után ismét javulni tudott. A teljes, 933,337 milliárdos kinnlevőségen belül nyilvántartott 43,673 milliárd forintos minősített állomány 4,7 százalékos részarányt képvisel, ami 0,2 százalékkal jobb, mint a negyedéves jelentés idején, ám még mindig elmarad a decemberi 4,6 százalékos szinthez képest. A minősített állományon belül a várakozásoknak megfelelően a lakossági üzletágban növekedett a minősített állomány nagysága. A problémás hitelek aránya ebben a szegmensben 1,7 százalékkal növekedett, aminek következtében a teljes minősített állományon belül 0,7 százalékkal, 31,3 százalékra nőtt a lakossági üzletág részesedése márciushoz képest.
A Hajdú-Béttel kapcsolatos 11,377 milliárd forintos céltartalék már csak 68,6 százalékos fedezettséget mutat a márciusi 76,6 százalékkal szemben, aminek fő oka, hogy a társaság által felvett 2,5 milliárd forintos előfinanszírozó hitelkeretre a bank már csak 10 százalékos céltartalékot képzett.
A nem kamat jellegű bevételek terén a bank márciushoz képest ismét pozitívba tudta hozni a mutatót. A 2,5 százalékos növekedés döntően a nettó jutalék és díjbevételek imponáló, 23,7 százalékos növekedésének köszönhető. Ezen belül továbbra is a kártyaüzletág viszi a prímet, az üzletág 6,3 milliárdos bevétele 42,3 százalékos növekedést jelent.
Az értékpapír-forgalmazáson ugyanakkor 1,6 milliárd forintot vesztett a bank, szemben a 2000. júniusi 2,2 milliárdos eredménnyel. A devizakereskedelemből származó 2,39 milliárdos eredmény viszont 76 százalékkal felülmúlta a bázisadatokat.
A nem kamatjellegű kiadások 39,9 milliárdos értéke a 2000. év második negyedévének alacsony növekedési szintje miatt 11,8 százalékos növekedést mutat. (Márciusban a 19,3 milliárdos érték még csak 6,1 százalékos növekedést jelentett.) Ugyanakkor említésre méltó, hogy a személyi jellegű kiadások 15,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.
A bank kiadás/bevétel mutatója a márciusi 60,4 százalékról 59,2 százalékra mérséklődött, ami 0,4 százalékponttal múlja alul a 2000. júniusi szintet. A vállalkozás üzleti eredménye 27,5 milliárd forintot tett ki, ami 13,5 százalékkal magasabb a bázisadatnál. A 22 milliárd forintos adózás előtti eredmény 14,6 százalékos előrelépést jelent.
A konszolidált eredményadatok szerint tovább tolódik a hangsúly a bankcsoport felé. A pénzintézeti csoport 27,196 milliárdos adózás előtti eredménye immár 23,2 százalékkal múlja felül az anyabank teljesítményét és 17,7 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti értéket. A konszolidációba teljeskörűen bevont társaságok között rendkívülinek mondható az OTP Ingatlan Rt. és a Merkantil-Car Rt. előretörése. Az első negyedévi adatokhoz képest látható, hogy az OTP Garancia Rt. kezd magára találni, s fontos tényező, hogy az OTP Értékpapír Rt. az első negyedévi 102 milliós veszteség után, június végén, már jelzésértékű, 6 milliós adózás előtti profitot jelentett.