Ismét elhalasztották a döntést a gdanski finomító eladásáról. A Gazeta Wyborcza hét végi száma szerint ugyan a Nafta Polska igazgatótanácsa már pénteken áldását adta a 75 százalékos részvénycsomag eladására a Rotch Energy számára, tegnapra maradt viszont a felügyelőbizottság jóváhagyása. A testület ülése után azonban a Nafta szóvivője nem a döntésről, hanem személycserékről tájékoztatta a Dow Jones hírügynökséget. Két tagot ugyanis a kincstár javaslatára eltávolítottak, helyükre a Nafta két osztályvezetője került. Az új összetételű igazgatóság várhatóan hamarosan döntést hoz, ennek pontos ideje ugyanakkor szokás szerint erősen kérdéses.
A lengyel lap szerint egyébként a Rotch vállalta az egymilliárd dolláros beruházást, valamint -- a szakszervezetekkel egyetértésben -- a jelenlegi munkavállalói létszám megtartását. Szintén a Gazeta Wyborcza szerint a Nafta hétfőn a 17,6 százalékos PKN-csomagról is döntést szándékozott hozni, így nem kizárt, hogy a két ügyben közös bejelentés születik majd.
Közben a Dow Jonesnak nyilatkozott az OMV második legnagyobb részvényesének, a 19,6 százalékot birtokló abu-dzabi International Petroleum Investment Co.-nek (IPIC) a szóvivője. Eszerint a társaság vizsgálja a PKN-ajánlatot, meghallgatja az OMV vezetését, s utána dönt arról, hogy támogatja, vagy elutasítja azt. A társaság részvényesei szeptember végén találkoznak, hogy mindezt megvitassák. A Dow Jones meg nem nevezett forrásra hivatkozva ugyanakkor úgy értesült, hogy az IPIC-nek komoly kifogásai vannak az OMV terjeszkedési tervei ellen, s mindez azt a veszélyt hordozza, hogy az OMV sikere esetén utólag érvényteleníteni kell az eladást.
Ez pedig -- a hírügynökség szerint -- komolyan aggasztja a lengyel döntéshozókat is. A közel azonos feltételeket kínáló ajánlatok esetén egyébként a Mol felé billenhet a mérleg nyelve. Ráadásul a magyar cégnél állítólag nincsen ilyen probléma. Az ajánlatban ugyanis az szerepel, hogy az OMV mellett egyetlen nagyrészvényesnek számító állam támogatja a vételt. Az állam a gázüzletág eladásának támogatásáról is nyilatkozott.