Utoljára az orosz válság idején zártak annyira rossz hetet az európai részvénypiacok, mint az elmúlt öt kereskedési napon: a német DAX 8, a párizsi CAC 6, a londoni FTSE--100 pedig 5 százalékot esett, mindezt ráadásul pozitív hétkezdet után. Japánban a Nikkei index ismét 17 éves mélypontra zuhant, s a tengerentúlon is hatalmas volt a hét végén az eladói nyomás: a tágabb piac legfontosabb mutatójaként számon tartott S&P 500-as index áprilisi minimuma alá zuhant, ami közel hároméves mélypontot jelent.
A folyamatosan érkező vállalati profitfigyelmeztetések és elbocsátásokról szóló hírek nyomán Európában még mindig a távközlési cégek és eszközgyártók voltak a legnagyobb vesztesek, Amerikában viszont a hét végén már az "old economy" papírjai is zuhanni kezdtek: a korábban menekülőrészvényként számon tartott gyógyszergyári papírok kéz a kézben estek a ciklusfüggő cégek részvényeivel. Mindennek a legfőbb oka az augusztusi foglalkoztatottsági adat volt, mely a várakozásoknál sokkal rosszabb lett: négy éve nem látott mértékűre, 4,9 százalékra nőtt a munkanélküliség a tengerentúlon.
Az adat nyomán az amerikai gazdasággal kapcsolatos legfontosabb félelem újult ki: sokan ugyanis a gazdaság motorjának számító fogyasztás visszaesésétől tartanak, ez pedig tartós recesszióhoz vezethet. A szakértők figyelmeztetnek, hogy a fogyasztói bizalmi index a februári mélypont után gyorsan feljebb ugrott, azonban az elmúlt két hónapban már ismét csökkent az értéke. A következő hónapokban elképzelhető, hogy az év eleji mélységekbe süllyed a mutató, a fogyasztás tényleges visszaesésére azonban a szakértők többsége szerint még mindig nem túl nagy az esély. Az általános magyarázat szerint ugyanis mind a kiskereskedelmi eladások, mind az új autók és új lakások értékesítése magas szinten stabilizálódott. A tőzsde ugyanakkor rosszra számít, az autógyárak és a kiskereskedelmi láncok részvényeinek árfolyama is zuhant pénteken.
A vártnál rosszabb adat nyomán ismét felerősödtek a Wall Streeten az időközi kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozások -- a Fed döntéshozó testületének következő ülése ugyanis csak október 2-án lesz. A határidős kötvényjegyzések alapján a piac biztosra vesz egy 25 bázispontos csökkentést legkésőbb az októberi ülésen, sőt, 15 százalék esélyt ad vagy egy időközi mérséklésre vagy arra, hogy 50 bázispont legyen a kamatvágás mértéke október elején.