A BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. az Elmű 52,69 és Budapest főváros önkormányzata 47,31 százalékos részesedésével jött létre. A 8,046 milliárd forintos jegyzett tőkéjű társaságba az Elmű kizárólag eszközöket, a főváros pedig pénzt is vitt, utóbbiból jelentős felújítási program kezdődik.
A közvilágítás nem tartozik az Elmű alaptevékenységéhez, így a hatékonyságot növeli annak kiszervezése -- indokolta a lépést Boross Norbert, az Elmű kommunikációs igazgatója. A közvilágítást egyébként a vonatkozó jogszabályok az önkormányzatok feladatává teszik, ami nem segíti elő a fejlesztést, sőt, a sajátos tarifarendszer miatt nem is igazán nyereséges ez a szolgáltatás.
A szeptember 1-jén létrehozott BDK Kft. azonban egyéb világítástechnikai tevékenységeket is végezhet, így várhatóan már rövid távon is hozzájárul az Elmű eredményéhez.
Az áramszolgáltató egyre több projektet hoz létre a fővárossal közösen, ami már a villamosenergia-piac liberalizálására való felkészülést jelzi. Más városokkal is törekszenek a stratégiai együttműködésre, de ezeknél közös cég létrehozása valószínűleg csak a távfűtés területén éri meg.