Az ACPC brazil elnöke, Vlademar Leao a hét elején Londonban bejelentette, hogy a kávékartell egyelőre felhagy a meddőnek bizonyult exportkorlátozó politikájával. Az eddig visszatartott készletek sorsáról minden érintett ország maga dönt.
A piacvezető Brazíliában nem szüntetik meg a készletezést segítő hitelek folyósítását, sőt támogatni fogják az esetleges önkéntes akciókat is. Így a brazil raktárakban felhalmozott 2,9 millió zsák kávé (1 zsák kávé 60 kilogrammos) várhatóan a helyén marad -- jelentette a Bloomberg. Az utóbbi években tartósult erős világpiaci túlkínálaton azonban ez mit sem fog változtatni.
A washingtoni agrártárca (USDA) egy korábbi előrejelzése szerint csak a 2001/2002-es idény után várható a világtermelés gyengülése, ha a tartós világpiaci bessz elveszi a kávétermesztők kedvét.
Addig a piaci egyensúly visszaállítására marad a kereslet növelése, például az eddig főleg a teafogyasztásban jeleskedett Oroszországban, Kínában és Japánban.
Másik lehetőség a gyenge minőségű kávék megsemmísítése vagy alternatív hasznosítása. A minőségi italtermékek készítésére kevésbé alkalmas nyers kávé -- például -- állati takarmányként, műtrágyaként vagy -- brikett formájában -- akár tüzelőanyagként is hasznosítható.
Hat latin-amerikai termelő -- köztük Kolumbia, a világ harmadik legnagyobb termelője és az USA ellátásában komoly szerepet játszó Mexikó -- egyelőre az ennél olcsóbb megoldás mellett döntött. Október elsejétől kezdődő új idényben összesen egymillió zsáknyi mennyiséget, azaz mintegy ötszázalékot kívánnak megsemmisíteni az exportra szánt gyenge minőségű kávékészletükből. Ám a tervezett akciójuk eddig nem emelkedett az ACPC hivatalos programjává, főleg a belső fogyasztását féltő Brazília ellenállása miatt.