A gyorsjelentési szezon egyik negatív meglepetését szolgáltatta a NABI. A piac már elszokott attól, hogy a társaság sorozatosan nem tudja teljesíteni a negyedéves terveit, többnyire kiszállítási problémák miatt. Ezúttal azonban ismét a régi történet újabb fejezetével szembesülhettek a befektetők.
A tervektől való elmaradás fő oka egy fő egység beszerelésének technikai nehézségei, amelynek következtében 123 busz marad készleten. Ilyen előfordulhat a társaságnál, mivel a NABI a vevői igényekre szabva szereli össze a buszait. Eddig azonban ilyen típusú technikai nehézségre még nem volt példa.
A társaság kilenc hónap alatt realizált árbevétele ennek megfelelően 245,9 ezer dollárt tett ki, amely ugyan 27 százalékkal meghaladta a tavalyi év azonos időszakát, a várakozásoktól mégis elmaradt. A bruttó fedezet és vele együtt az üzemi eredmény is tovább nőtt. A NABI -- üzemi szinten -- 10,7 millió dolláros eredményt produkált, ami 25 százalékos növekedést takar.
A júliustól októberig terjedő három hónapban azonban 13 százalékos árbevételcsökkenést és 1,58 millió dolláros üzemi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a vállalat. Az adózott eredmény pedig 1,7 millió dolláros veszteséget mutatott, szemben a tavalyi harmadik negyedév szerény nyereségével.
Érsek Ákos, a NABI befektetői kapcsolattartója elmondta, hogy a kiszállítási gondoktól eltekintve teljesítették a terveket. A bent ragadt buszok adózottnyereség-tartalma ugyanis 3 millió dollár felett mozog.
Elképzelhető tehát, hogy ez éves szinten nem jelent problémát, és jól kommunikálható a mostani kiesés is. A befektetők számára azonban elsősorban a realizált bevétel a fontos, és feltehetően jobban örülnének, ha nem egy újabb késedelmekkel teli sorozat elé néznének.
További kevésbé jó hír, hogy Santa Monica CompoBusról rozsdamentes acél karosszériájú buszra módosította 37 darabos rendelését. A két típusnak ugyan szinte azonos a profittartalma, marketingszempontból mégis szerencsésebb lett volna az első CompoBus-szállítmányt Santa Monicának leszállítani. A CompoBusszal kapcsolatban azonban kedvező fejlemény, hogy Los Angeles 20 darabot rendelt.