Még kérdéses, hogy a jövőben milyen célra hasznosítják a volt Úttörő Áruházat, amely jelenleg, eredeti funkcióját megtartva, kereskedelmi egységeknek ad helyet. Mint Vindics Józseftől, a tulajdonos Pretium-csoport vezérigazgatójától megtudtuk, jelenleg több érdeklődő is van a tulajdonjogilag rendezett épületegyüttes iránt, amelyek egyrészt kereskedelmi célból hasznosítanák az épületet, ám van olyan cég is, amely szállodát építene a belvárosi telken. Az épületegyüttes piaci értéke - szakértői vélemények szerint - szállodai hasznosítás esetén 5-6 millió euróra tehető.

A Pretium Rt. már évek óta próbálkozik a 2500 négyzetméter alapterületű, telekként fejleszthető terület - amely az egykori áruház mellett a kapcsolódó társasházat is magában foglalja - eladásával, mindeddig eredménytelenül. A múlt év derekán már egy tízmillió márkás ajánlatról tárgyaltak, s akkor a partner szándékai szerint egy új építésű szállodát alakított volna ki az épület helyén. Ám az üzletkötés a USA elleni szeptember 11-ei terrotámadás hatására a turizmusban kialakult helyzet miatt meghiúsult. A korábbi tervek szerint az épületegyüttes helyén egy 300 szobás, emelt szintű négycsillagos businesshotel épült volna meg, ahol konferenciarészleg és háromszintes, 260 férőhelyes mélygarázs is helyet kapott volna.

Vélhetően a tavalyi események hatására is változott az érdeklődés, hiszen jelenleg inkább olyan befektetőkkel tárgyal a Pretium-csoport, amelyek megtartanák az eredeti kereskedelmi funkciót, s ezt egészítenék ki egy apartmanhotel szolgáltatásaival, illetve egyéb szolgáltatórészlegekkel. Ugyanakkor továbbra is van a teljes területre - a korábbi terveknek megfelelően - szálloda megvalósítása iránt is érdeklődés.

A terület értékét növeli, hogy határos a Szép utca 4. szám alatt az e cég tulajdonában lévő, szintén eladó ingatlannal. Mindez egy három utcára nyíló komplexebb fejlesztést tesz lehetővé, amit a területre jóváhagyott rendezési terv is megerősít.

Vindics József szerint reális esélye van annak, hogy még az idén új tulajdonosa legyen a belvárosi ingatlannak. (LI)