Nem sikerült keresztülvinnie terveit a Karsai Holdingnak a Pannonplast tegnap tartott éves közgyűlésén. A jelenlegi igazgatóságot támogató tulajdonosok ugyanis leszavazták a műanyagipari cég részvényeinek 10,06 százalékával rendelkező Karsai alapszabály-módosító javaslatait.

A Karsai többek között szétválasztotta volna az elnöki és a vezérigazgatói posztot, valamint évente két közgyűlés összehívását tette volna kötelezővé. Korábbi terveik között szerepelt saját igazgatósági jelöltek állítása is, erre azonban tegnap már nem került sor.

A közgyűlés több-kevesebb ellenszavazattal újraválasztotta az igazgatóságba azt a hét tagot, akinek lejárt a megbízatása. Megszavazták a Pannonplastban különböző alapokon keresztül mintegy 6 százalékos részesedésű Budapest Alapkezelő jelöltjét, Újlaki Gábort is. A szintén jelölési javaslattal előálló Concorde Alapkezelőt viszont kikosarazták, mivel a maximális 11 igazgatósági hely addigra már betelt.

A részvényesek elfogadták a tavalyi évről szóló beszámolókat, s jóváhagyták az igazgatóság azon javaslatát, hogy papíronként 75 forint osztalékot fizessenek ki. A korábbi hagyományoknak megfelelően a tulajdonosok új részvényekben is kérhetik az osztalék kifizetését.

Fehér Erzsébet, a Pannonplast elnök-vezérigazgatója elmondta: terveik szerint az idén 35-36 milliárd forintos árbevételt érhetnek el, ami 10-12 százalékkal haladná meg a tavalyit. Az üzemi eredmény 2,7 milliárd forint, az adózás előtti eredmény pedig 2,1 milliárd lehet. Az igazgatóság elképzelései szerint a társaság 1,5 milliárd forintos nettó profittal zárhatja az évet, ami 16 százalékos előrelépés lenne.

A korábban ismertetett stratégia részeként mintegy másfél milliárd forinttal csökkentenék a Pannonplast adósságállományát, s így az adósság/saját tőke arány 45 százalék alá kerülne. A tavaly év végén még 2450 fős alkalmazotti létszám az idei év végére százzal csökkenhet. Beruházásokra kétmilliárd forintot szánnak.

Az idei első negyedévben nem lehetett jelentős javulást tapasztalni a gazdálkodási környezetben a tavalyi utolsó negyedévhez képest - mondta az elnök-vezérigazgató. Áprilisban azonban már több biztató jel mutatkozott - tette hozzá. (OP)

Munkatársunktól