A 2000. évi 378 milliós deficit után tavaly 384 milliós veszteséggel zárt az - azóta átalakított menedzsmentű - Európa Biztosító. Az idén viszont már nulla közeli eredményt, jövőre profitot vár a társaság - nyilatkozta Szigeti Ágnes ügyvezető igazgató és Julien Pouget igazgatósági tag lapunknak.

A 2001 végétől értékesíteni kezdett, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás és casco révén az Európa az idén márciusra 1,031 milliárdos díjbevételnél tart (ebből 405 millió köszönhető az autós módozatoknak), ami a tavalyi 2,31 milliárd forintnyi befolyt díj közel fele. Az idei terv 4,6 milliárdos díjbevétellel számol. A tulajdonos francia Groupama-csoport három-négy éven belül 5 százalékos piaci részesedés elérését és a piacvezető biztosítók közé kerülést tűzte ki célul.

Szigeti szerint a tartósan is alacsony díjjal forgalmazható autóbiztosítások mellett a csoportos (hitelfedezeti) életbiztosítások futottak fel, részben a szintén francia hátterű Magyar Cetelem Bankkal kötött együttműködés nyomán. Szerződésszámuk a tavaly decemberi 45,6 ezerről márciusra 68,6 ezer darabra futott fel. Az értékesítés előmozdítására a brókerek és bő 400 fős üzletkötői gárdájuk mellett további banki kapcsolatokról is tárgyalnak (bár az Inter-Európa Bankkal kötött együttműködés megszűnt). Nem kizárt, hogy a francia hátterű nagy szupermarketekben - akár a Cetelem oldalán - közvetlenül is kínálnak majd biztosításokat.

A Groupama által tavaly 2006-ig ígért 4 milliárd forint friss tőkéből 1,1 milliárdot az előző évben, két lépésben már megkapott a biztosító. Szigeti szerint a további támogatást a fejlesztésekkel - például az informatikai rendszer több év alatt várható átalakításával - párhuzamosan kapja meg a tavaly 893 millió forint saját tőkével zárt Európa. (BI)

Munkatársunktól