A baloldal szűk győzelme a választásokon elméletileg jó hír a Mol számára, a piac az MSZP-SZDSZ koalíciótól nem vár drasztikus beavatkozást a piaci folyamatokba. A kedvező hatás azonban elsősorban középtávon érvényesülhet, hiszen az új kabinet a helyhatósági választások előtt valószínűleg nem kockáztat meg gázáremelést. A gázüzlet MFB-nek történő eladásáról szóló tervet a Fidesz-kormány távoztával szintén el lehet felejteni, László Csaba pénzügyminiszter-jelölt lapunk mai számában is megerősítette, hogy ezt a megoldást nem támogatja. A kérdés most az, hogy az új kormány milyen koncepciót alakít ki a gázüzlet eladásával kapcsolatosan. Tőzsdei elemzők szerint újra napirendre kerülhet a külföldi szakmai befektetőknek történő eladás. A kormányváltás után ugyanis a szakértők szerint van esély arra, hogy ezt az aranyrészvény birtokosa, az állam is támogassa.

Gázpiaci elemzők szerint egyébként nem igaz, hogy a magyarországi gázüzletben meglévő feszültségek kizárólag drasztikus áremeléssel rendezhetők. Három alapvető tényező határozza meg a kormány mozgásterét. A jelenlegi árak nem fedezik az indokolt költségeket, ez a helyzet pedig hosszú távon tarthatatlan. Másrészt 2001-ben kiderült, hogy az alacsony árak nem ösztönzik a fogyasztókat a minél ésszerűbb felhasználásra, így olyan fogyasztási csúcsok alakulhatnak ki, amelyek veszélyeztetik az ellátásbiztonságot. Harmadrészt számolni kell a politikai vonatkozásokkal. Utóbbi okán Dallos György, a Boston Consulting Group vezető tanácsadója szerint is elképzelhetetlen az önkormányzati választásokra is tekintettel egy drasztikus lakossági áremelés. De e nélkül is feloldható a jelenlegi helyzet.

Dallos György szerint összerakható egy olyan csomag, amely több lépésben levezeti a feszültségeket. Ennek az egyik eleme lehet a közepes, illetve nagyfogyasztók körében az árak világpiaci szintre történő emelése. Az a kör, amelynek 2000 őszén 43 százalékkal drágult a földgáz, ma már közel ezen a szinten vásárolt, tehát az igazán nagy fogyasztók számára ez nem jelentene újabb jelentős megterhelést, a Mol pozícióit viszont jelentősen javítaná. Ezzel együtt meg kellene fontolni a gázüzletet terhelő közterhek esetleges átmeneti enyhítését, illetve a szolgáltatóknak adott fogyasztói árkiegészítést, ahogyan például a BKV-jegyek esetében történik. Mindezekkel együtt szükség volna az energiahatékonysági programok bővítésére, a felhasználás ésszerűsítésére.

Abban szinte minden szakértő egyetért, hogy az időtényező szerepe igen nagy. Az utóbbi hetek olajár-emelkedése hamarosan jelentősen növeli a Mol gázbeszerzési árait is, így a cég szempontjából gyors előrelépés szükséges.

Munkatársainktól