A Hitelgarancia (HG) Rt. 2001-ben közel hétezer új garanciaszerződést kötött, amelyek révén összesen 87 milliárd forint kezességet vállalt, és ezzel 109 milliárd forint hitel felvételét segítette elő - jelentette be Kismarty Lórántné vezérigazgató a garantőr cég közgyűlésén. A teljes "élő" garanciavállalások összege 2000-hez képest 30 százalékkal (a tervezettnél is 20 százalékkal nagyobb mértékben) nőtt, így tavaly decemberre elérte a 101 milliárdot.

A szerződések 84 százalékánál a garanciaösszeg alacsonyabb 20 millió forintnál (ez együttesen 34 milliárdot tett ki), s a kezességek számának mindössze 2 százaléka volt százmillió feletti. A vállalható maximális garanciaösszeg ez évtől nőtt 400 millióról 600 millióra. A várakozásokkal szemben a szerződések 55 százaléka (55 milliárd) továbbra is éven belüli futamidejű hitelekhez kötődött, a hosszú, négy év feletti vállalások aránya 30 százalék alatt volt.

Összeg szerint a legtöbb garanciát a kereskedelmi vállalatok kölcsöneihez adta a HG Rt. (30 milliárd forintnyit), a mezőgazdaságra és élelmiszeriparra, illetve a szolgáltatási szektorra 15-20 milliárd jutott. Kismarty szerint a termelő- (kézműves-) vállalatok arányának növekedéséhez nagy segítséget jelent majd a nyáron induló Széchenyi-kártya. Ettől jelentős ügyfélszám-növekedést és 7-15 milliárd forintnyi új kezességvállalást várnak.

Tavaly 3,6 milliárd, az elmúlt három évben együtt nyolcmilliárd forintra rúgott a "bebukott" garantált hitelek volumene. A vezérigazgató szerint azonban az utóbbi összeg 30-35 százalékát már sikerült behajtani. A tényleges, ötmilliárdos veszteség banki szinten is jó arány.

A HG 2002-re 120 milliárd forintnyi garanciaállomány elérését tervezi, ami 12-22 százalékos bővülést jelenthet. Ezt a költségvetési keret bőven lehetővé teszi, hiszen az állami viszontgarancia a tavalyi 150 milliárd helyett az idén 180 milliárd forintig vehető igénybe.

A többletfeladatok és a mérséklődő hozamszint miatt a tavalyi - és az alapszabály szerint az eredménytartalékba kerülő - mintegy 1,25 milliárd forint mérleg szerinti nyereséggel szemben az idei eredményként csak 0,8 milliárdot várnak. A mostani közgyűlésen újjáválasztották gyakorlatilag a teljes igazgatóságot és a felügyelőbizottságot is.

Binder István