A Matáv mellett a France Telecom, a Telefónica, a Vodafone és a norvég Telenor jelezte érdeklődését a szerb mobilszolgáltató, a Mobtel megvásárlása iránt - mondta tegnap Borisz Tadics, a helyi állami távközlési cég, a PTT Serbia elnöke. A Mobtel jelenleg részben a PTT Serbia, részben pedig egy Bogoljub Karics nevű vállalkozó kezében van, a két tulajdonos részesedésének nagysága egyelőre vitatott.

A Milosevics-érában virágzó birodalmat kiépítő Karics - aki többek között egy internetszolgáltató, egy tévétársaság és egy bank tulajdonosa is volt - azt állítja, hogy a Mobtel részvényeinek 51 százalékával rendelkezik. A PTT Serbia vezetői ugyanakkor arra mutatnak rá, hogy ennek a pakettnek a teljes árát Karics mindeddig nem fizette ki.

Tadics a Reuters hírügynökségnek elmondta: a privatizáció megindítása előtt az államnak meg kell egyeznie Kariccsal részvényeinek megvásárlásáról. Erre még június végéig sort kellene keríteni, a tervek szerint ugyanis akkor lépne életbe az új szerb távközlési törvény - tette hozzá.

A Mobtel jelenleg közel egymillió előfizetőt tart nyilván, s nagyjából havi 7,5 millió eurós nyereséget termel. Elemzői becslések szerint a viszonylag jól kiépített hálózatot működtető társaság értéke 700 millió és 1,3 milliárd euró között lehet.

VG-ÖSSZEFOGLALÓ