A felügyeleti ellenőrzés elsődleges célja a jogsértő állapotok kialakulásának megelőzése, míg bírság kiszabására csak tényleges jogsértés esetén kerül sor - hangsúlyozta Kabai Gyula, a PSZÁF ügyvezető igazgatója a tavalyi év ellenőrzési tapasztalatairól szóló sajtótájékoztatón. A felügyelet egyébként tavaly mintegy 249 millió forint bírságot szabott ki, az összeg 80 százaléka a betét- és befektetővédelmi alapokba kerül, a fennmaradó hányad felhasználását pályáztatják.

Garay Lászlóné ügyvezető igazgató ismertette, hogy az 1079 pénzügyi szervezetnél 529 vizsgálatot tartottak, melyből 277 volt átfogó ellenőrzés. A bankoknál és hitelintézeteknél a múlt évben a teljes hiteldíjmutató (thm) számításánál voltak a legtöbbször gondok, illetve néhány cégnél a külföldi tulajdonos a saját hazai jogát próbálta alkalmazni a cégirányításban. Ugyanakkor pozitívum, hogy egyre több társaságnál önálló területté válik a kockázatkezelés.

Elhangzott az is, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) átfogó vizsgálata folyamatban van, a helyszíni ellenőrzés szakasza időben lezárult, a felügyelet szerint a bank működésének szabályozottsága javult. Az adatok feldolgozása után elkészülő jelentést a kormány is megtárgyalja, a megállapítások csak ezt követően kerülnek nyilvánosságra. (FRI)

Munkatársunktól