A tőkepiaci törvény (tptv.) előírásai értelmében a Keler Rt.-nek 2003. december 31-éig szakosított hitelintézetté kell alakulnia - indokolta meg a Világgazdaság kérdésére Madlena Tamás, az elszámolóház marketing- és ügyfélkapcsolati igazgatója azt, hogy a Keler tegnapi közgyűlésének napirendjén miért szerepelt az átalakulás előzetes ütemtervét tartalmazó előterjesztés.

Az elszámolóházi szakember szerint az átmeneti időszak letelte után a tptv. a Keler Rt. számára is csak a szakosított hitelintézeti státus időközbeni megszerzésével engedélyezné, hogy pénzszámlát vezessen, illetve garanciát vállaljon tőzsdei ügyletekre. A hitelintézeti jogosítványok elnyerésével ugyanakkor tovább bővülhet a tevékenységi kör: a Keler még hitelezési tevékenységbe is foghat, ám erre szakértők szerint csak azért vállalkozna az elszámolóház, hogy a teljesítéseket még biztonságosabbá tegye.

Madlena Tamás szerint a szükséges feltételek biztosítása elsősorban a Keler belső munkájának átszervezését igényli, az elszámolóház új státusa jelentős jelentéstételi többletet eredményez. Az átalakulásra az idén bizonyosan nem kerül sor.

A tegnapi közgyűlés elfogadta a múlt évi gazdálkodási adatait. A 20,518 milliárd forintos mérlegfőösszegű társaság 1,151 milliárd forintos adózás előtti eredménye 55 millió forinttal múlja felül a január végén közzétett előzetes adatokat. A közgyűlés az előzetes terveknek megfelelően úgy határozott, hogy a nyereség 20,5 százalékát most első esetben osztalékként felosztják a tulajdonosok, a Keler papírjainak 50 százalékát birtokló MNB és a 25-25 százalékos tulajdonos Budapesti Értéktőzsde és Budapesti Árutőzsde között.

Nagy László Nándor