A Deutsche Telekom tulajdonosait még az ág is húzza. Nem elég, hogy a részvény árfolyama a 2000. márciusi 104 eurós árfolyamhoz, vagy az ez év márciusi 20 euróhoz képest tegnap újra 10 euró alá esett, a frankfurti tőzsde hétfőn újrasúlyozza a DAX index kosarát is a közkézhányad alapján korrigálva. Ez pedig azt jelenti, hogy a Deutsche Telekom indexbeli súlya tovább csökken, mivel az államnak még mindig egy nagyobb csomagja van. (Igaz, ezt egy előző napi bejelentés szerint a közeljövőben eladhatják.) A súly csökkenése önmagában még nem jelentene problémát, de a legtöbb alapkezelő számára számszerűleg elő van írva, hogy milyen súlyú részvényből mennyit tarthat.

Így pusztán adminisztratív okok miatt is jelentős mennyiségű Deutsche Telekom-papír kerülhet be az ajánlati könyvekbe az eladói oldalon.

Hasonló sors várhat a BMW papírjaira is, amelyeknek 40 százaléka a Quandt család tulajdonában van. A jelenlegi rendszerben ugyanis minden részvényt a teljes piaci kapitalizációja alapján súlyoztak, de a főbb nemzetközi indexeket nagy késéssel követve a DAX-nál épp most vezetik be a közkézhányad-alapú súlyozást. (VG)