Szász Károly elnök szerint a most nyilvánosságra hozott éves jelentést úgy lehet összefoglalni, hogy minden szektorban jelentősen javult az ügyfelek biztonsága. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tevékenységét a tavalyi évben a megelőzés, a kockázatérzékenység, a szektorsemlegesség és a hatósági feladatok mellett a szolgáltatói szerep erősítése jellemezte.

A jelentés ezúttal igen részletesen mutatja be a felügyelet gazdálkodását, s ezt a gyakorlatot a későbbiekben is folytatni kívánják. A felügyelet egyébként már márciusban beadta a kormánynak - a nyilvánosságra hozott dokumentummal lényegében egyező tartalmú - jelentését, annak megtárgyalása azonban még várat magára.

A felügyelet tegnap újabb irányelveket és ajánlásokat fogalmazott meg, közülük négy irányelv a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos, s elkészült a hitelminősítők elismerésének kérdéseiről szóló ajánlás is.

A jelentésből kiderül: a tavalyi év három hónapjában regisztrált 42,4 milliárd forintnál 11,3 százalékkal alacsonyabb, 37,4 milliárdos adózás előtti eredményt realizált az első negyedévben a bankszektor, a mérlegfőösszeg nél másfél százalékos volt a visszalépés. A hitelintézetek sajáttőke-arányos megtérülése (ROE) 2,04-ról 1,62 százalékra, míg eszközarányos megtérülése 20,87-ról 15,05 százalékra mérséklődött.

Az átlagos banki kamatmarzs 4,1-ről 3,93 százalékra szűkült, a nettó kamatbevétel 7,3 százalékkal növekedni tudott. A lakossági hitelezés felfutásának folytatódásával a pénzintézetek a bázisadatoknál jelentősebb mértékű értékvesztés-leírással és céltartalékképzéssel éltek. A jutalékbevételek 40 százalékkal, a működési költségek 11 százalékkal emelkedtek.

A biztosítási szektor összesített mérlegfőösszege a vizsgált időszak alatt 3,4 százalékkal, 880 milliárd forintra nőtt. Az elmúlt év márciusához képest 4,4 százalékkal bővült a szerződésállomány, míg a 125 milliárdos összesített díjbevétel 17,7 százalékos növekedést jelent. A kárkifizetések növekedése ennél lassabb, 11,6 százalékos volt. A PSZÁF előzetes adatai szerint a társaságok összesített mérleg szerinti eredménye 10 milliárd forintot tett ki, a piacon lévő 26 cég közül már csak 12 veszteséges.

A magánnyugdíjpénztáraknál az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők 65 százaléka 40 év feletti tag volt. A felügyelet sokallja a kasszák működési költségein belül az adminisztrációra kifizetett összegeket, ez a magánpénztáraknál 62, az önkéntes kasszáknál 33 százalékot tett ki.

Munkatársainktól